Επιστροφή στην κανονικότητα: «Τέλος» οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Επιστροφή στην κανονικότητα: «Τέλος» οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:35 Δημιουργία 24/06/21, 08:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένα βήμα πιο κοντά στην «Ελευθερία» κάνει από σήμερα η χώρα, καθώς μετά από σχετική εισήγηση των Ειδικών, καταργείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επιστήμονες αποφάσισαν το μέτρο να ισχύσει για όλους, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Σημειώνεται ωστόσο, πως η υποχρέωση μπορεί να καταργήθηκε, η σύσταση για χρήση της ωστόσο παραμένει, για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ικανοποιητική, κάνουμε σχέδια για το καλοκαίρι αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προτού ανακοινώσει, χθες, την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. «Τις μάσκες δεν τις πετάμε, τις έχουμε πάντοτε μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας στην τσάντα μας», επισήμανε η ίδια, συμπληρώνοντας πως «η μάσκα εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο μέσο προστασίας από τον ιό»

Παρόλα αυτά, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

«Οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα έχουν μειωθεί κατά 40%», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται στα 32 έτη. «Ερμηνεύεται από την κινητικότητα των νέων, τις διακοπές και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί», κατέληξε. «Σε τουριστικές περιοχές η διάμεση ηλικία πέφτει στα 22, 23 ή 24 έτη».

«Η καθημερινότητά μας αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο», επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τη χαλάρωση των περισσότερων μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ το προηγούμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουνίου:

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10

Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ

Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τμ και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.

Αν σου άρεσε κάνε