Πότε «πέφτουν οι μάσκες»

Πότε «πέφτουν οι μάσκες»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:15 Δημιουργία 23/06/21, 09:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αλλαγές στο θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, φαίνεται να φέρνουν η σημαντική μείωση των κρουσμάτων αλλά και η καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, στη χώρα.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία επιβεβαιώνεται και από την απόφαση για μείωση των εβδομαδιαίων ενημερώσεων του το υπουργείου Υγείας, ρίχνουν στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο κατάργησης των μασκών σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, ίσως από την 1η Ιουλίου.

Η απαλλαγή από τη μάσκα θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους και αυτό γιατί η επιτροπή κρίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευτεί μία τέτοια διαφοροποίηση.

Ωστόσο, αναμένεται να διατηρηθεί η χρήση της σε γήπεδα, συναυλιακούς χώρους και ανοιχτά θέατρα, όπως και στα μέσα μεταφοράς.

Οι ειδικοί παρόλα αυτά, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διασπορά της και σε άλλες χώρες, ιδίως μέσα στο καλοκαίρι και στην Ελλάδα, με συνέπεια τη δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το “4ο κύμα, εάν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους“, ενώ ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου προφυλάσσει, όπως επισήμανε και από τo ινδικό στέλεχος του ιού.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση “Ελευθερία” εισέρχεται στην τρίτη φάση με το άνοιγμα και νέων ραντεβού.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ποσοστό 43% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση. Και 31% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Εφικτός ο στόχος του 70% μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την ενεργοποίηση, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ, 150 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων το 2022.

Σημειώνεται επίσης πως θα συνεχιστεί κανονικά από τα φαρμακεία η διάθεση των δωρεάν self test για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αποδέχθηκε την σχετική πρόταση του υπουργείου Υγείας.

Αν σου άρεσε κάνε