Α. Λινού: Ανησυχία για τη χορήγηση του εμβολίου της J&J σε γυναίκες κάτω των 50

Α. Λινού: Ανησυχία για τη χορήγηση του εμβολίου της J&J σε γυναίκες κάτω των 50

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:49 Δημιουργία 16/06/21, 09:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας της χώρας μας, αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε πως είναι «λογικό» το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθαρίζοντας σημειώνοντας πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μια στο 1 εκατομμύριο».

Παρόλα αυτά χαρακτήρισε «λάθος» το να μη δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξηγώντας πως δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Σχετικά με την αρχική συμβουλή της προς τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Κλείνοντας, σημείωσε πως «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο, κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, εκφράζοντας όμως την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Αν σου άρεσε κάνε