Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες από την Τετάρτη

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες από την Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:23 Δημιουργία 15/06/21, 08:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία», με «ανοίγματα» σε νέες ομάδες και ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων.

Πρεμιέρα κάνει αύριο η εμβολιαστική πλατφόρμα για τους 18-24, ενώ οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν φτάσει τα 6,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Τρέχουμε πολύ γρήγορα και βήμα βήμα προχωρά η διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει προκύψει περί προνομίων όσων έχουν εμβολιαστεί κι έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό επεσήμανε ότι πρέπει αρχικά να έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κι η νομοθετική διαδικασία.

«Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι καταρχήν αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν να μπορούν να εμβολιαστούν, να έχει ανοίξει στο σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική, έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση για το πώς θα μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα από το να ταξιδεύει». Μέχρι στιγμής πάνω από 400 χιλιάδες πολίτες έχουν εκδώσει τα ψηφιακά πιστοποιητικά.

Παράλληλα, αναστάτωση έχει προκληθεί από τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca αποκλειστικά σε πολίτες άνω των 60 ετών καθώς όπως κρίθηκε, το όφελος από τη θωράκιση που τούς προσφέρει, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν θρόμβωση με θρομβοπενία.

Τα άτομα κάτω των 60 ετών, δηλαδή οι 30-59 -καθώς η ηλικιακή ομάδα 18-29 δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το σκεύασμα, οι οποίοι οποία είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την 1η δόση του εμβολιασμού με AstraZeneca, έχουν πλέον δυνατότητα επιλογής και αλλαγής εμβολίου.

Η Επιτροπή συστήνει την επιλογή άλλου εμβολίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρή καθυστέρηση στον ήδη προγραμματισμένο εμβολιασμό τους, στηριζόμενη στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το χαμηλό ιικό φορτίο. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά περίπου 1.300 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca.

«Πρόκειται για σύσταση, όχι για απαγόρευση. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί για λόγους υψηλού ιικού φορτίου εκεί που εργάζεται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό επιτρέπεται και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca» εξήγησε ο γενικός γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο, οι ήδη προγραμματισμένες δεύτερες δόσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά με το ίδιο εμβόλιο. Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια του εμβολίου.

«Ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης με θρομβοπενία είναι εξαιρετικά σπάνιος στη 2η δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Την 1η δόση έχουν ήδη λάβει έχοντας προγραμματίσει παράλληλα τη 2η δόση του εμβολιασμού τους περίπου 470.000 πολίτες, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Παρόλα αυτά, η επιφύλαξη των πολιτών απέναντι στο εν λόγω εμβόλιο αποτυπώνεται στα ποσοστά των ακυρώσεων ραντεβού: σύμφωνα με τα στοιχεία, παρότι χαμηλό το ποσοστό των ακυρώσεων εμβολιασμού με AstraZeneca (1,89%) είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, 0,5% και 0,45% αντίστοιχα.

Προτεραιοποίηση εμβολίων

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 18-24 χρόνων και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Εμβόλιο... κατ'οίκον

Σημαντική εξέλιξη που αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία, είναι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson&Johnson, για τους οποίους ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.

Στο εγχείρημα αναμένεται να συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται από ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Οι ιδιώτες ιατροί θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια.

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνεται δωρεάν και οι ιατροί θα αμείβονται από το κράτος. Επίσης οι εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται και στα ιατρεία, για εξοικονόμηση δόσεων καθώς παραμένει η δυσκολία άντλησης πέντε δόσεων από ένα φιαλίδιο.
Οι ιατροί που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Αν σου άρεσε κάνε