Κορονοϊός: Εμβολιαστικός στόχος η ανοσία εντός του καλοκαιριού

Κορονοϊός: Εμβολιαστικός στόχος η ανοσία εντός του καλοκαιριού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:04 Δημιουργία 08/06/21, 08:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η εμβολιαστική πορεία στη χώρα μας, με κύριο στόχο την οικοδόμηση τείχους ανοσίας και εμβολιασμό ενός 60-70% του πληθυσμού, εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 6.225.000 εμβολιασμοί, ενώ το 38,1% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και το 22,4% έχει πλήρη ανοσία.

Παρά τα «σκαμπανεβάσματα» στις παραδόσεις των εμβολίων, η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

«Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson&Johnson, άρα με ό,τι παραπάνω έρθει, θα αυξήσουμε αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία».

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στις ηλιακές ομάδες άνω των 60 ετών, με το 71% των 60+ ετών να έχει εμβολιαστεί, ενώ αν υπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74,3%.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα ραντεβού που «ξεκλειδώνουν» στην πλατφόρμα γίνονται ανάρπαστα, ενώ ανέφερε ενδεικτικά πως στην περιοχή του λεκανοπεδίου η πληρότητα των ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson&Johnson φτάνει το 100%. Τα τρία εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες με επιπλέον ραντεβού για τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

Αντίστοιχη απήχηση αναμένεται να έχουν και τα ραντεβού που ανοίγουν την Πέμπτη, για τους 25-29 χρόνων, όπως έχει φανεί από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη στην ηλικιακή ομάδα 18-29 χρόνων για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson τις προηγούμενες εβδομάδες στη νησιωτική αρχικά αλλά και στην ηπειρωτική στη συνέχεια χώρα. Οι πολίτες αυτής της ομάδας, 25-29, θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και με τα άλλα δύο διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTeck και της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπει να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca τα άτομα κάτω των 30 ετών. Αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή της ομάδας 25-29 ετών και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 24 ετών, η τελευταία δηλαδή ομάδα του ενήλικου πληθυσμού.

Αναλυτικότερα η εμβολιαστική κάλυψη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
  • 70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
  • 65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
  • 60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 71%.
  • 55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 66,5%.
  • 50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
  • 45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
  • 40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 49%.
  • 35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 38,6%.
  • 30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 33%.

Παράλληλα, στον εμβολιασμό των εφήβων 12-15, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν αποφάσεις και εγκρίσεις από διεθνείς οργανισμούς (EMA, FDA), αλλά η Επιτροπή θα μελετήσει και θα συνεκτιμήσει παράγοντες όπως ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της«, τονίζοντας πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ούτε θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Σε ότι αφορά τη «Γαλάζια Ελευθερία», τα νησιά φαίνεται να .. δείχνουν το δρόμο, με όλα κάτω των 10.000 κατοίκων να έχουν εμβολιάσει τους πολίτες με μία δόση σε ποσοστό 61% και στο 54% να έχουν πλήρη ανοσία. Στα 19 μεγάλα νησιά στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική επιχείρηση, 3 στους 10 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και λιγότεροι από τους μισούς (44%) έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Πιο συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στη νησιωτική χώρα κατέχουν η Κύθνος και η Κέα (84%).

Υψηλό τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοιού έχουν υψώσει και οι κάτοικοι της Μήλου (77,14%).

Σε καλή πορεία βρίσκονται στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας τους η Σαντορίνη (ποσοστό εμβολιασμένων 61,5%), η Άνδρος (60,5%) και η Ιθάκη (60,5%).

Ένας στους 2 είναι εμβολιασμένος στην Ικαρία (50%) και το 56% των κατοίκων στην Κάρπαθο, όπως και στη Μύκονο. Στα ίδια επίπεδα βρίςκεται η Θάσος (53,44%), η Λευκάδα (51,85%) και οι Σποράδες (51,24%).

Χαμηλότερο τείχος ανοσίας διά του εμβολιασμού έχει η Κάλυμνος (ποσοστό κάλυψης 39,15%), ένα νησί που βρισκόταν επί μήνες σε κλοιό κορωνοιού και μέτρων.

Ακόμη χαμηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη Χίο (ποσοστό 37,5%), στη Ρόδο (35%), στη Λέσβο (30,5%) και στη Σάμο (30,1%), με την τελευταία να διεκδικεί πρωτεία αρνητικής επίδοσης στους εμβολιασμούς μετά την ακύρωση του προγράμματος λόγω πολύ μικρής συμμετοχής.

Με εμβολιασμένους περίπου το 30% των κατοίκων της είναι η Κρήτη.

Αν σου άρεσε κάνε