Κορονοϊός: Κίνητρο για τους «διστακτικούς» τα προνόμια εμβολιασμένων

Κορονοϊός: Κίνητρο για τους «διστακτικούς» τα προνόμια εμβολιασμένων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:19 Δημιουργία 07/06/21, 08:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κυβέρνηση και ειδικούς φαίνεται να ανησυχεί η διστακτικότητα των πολιτών να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το «δρόμο προς την ελευθερία».

Παρά την καθοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, επανέρχονται στο «τραπέζι» οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των πολιτών, αλλά και να δοθούν συγκεκριμένα προνόμια στους εμβολιασθέντες.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται. Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι και οι 398 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Όπως τόνισε, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως:

  • Άρση των υποχρεωτικών self test
  • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
  • Άρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως υποχρεωτικά rapid test κ.α.

Ωστόσο, εκτός από το σενάριο των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους, στον αγώνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ενδέχεται να μπει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως το νοσηλευτικό προσωπικό ή τις ομάδες δράσης, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΜΑΚ, μία συζήτηση που πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως στην ΕΜΑΚ δεν έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά κατέστη σαφές πως είναι υποχρεωτικό όσοι από την υπηρεσία δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, παρά μόνο να απασχολούνται σε εργασίες γραφείου.

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19 μίλησε, μεταξύ άλλων ειδικών, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» δήλωσε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.

Τόνισε μάλιστα πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά, επεσήμανε στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα εμβόλια το «κυριότερο όπλο» κατά του κοροναϊού, καθώς «δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς».

Νέα χαλάρωση μέτρων


Αυτή την εβδομάδα, με ορίζοντα την Παρασκευή, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν για το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τη μουσική στην εστίαση, όσο και στο πλαίσιο διεξαγωγής των δεξιώσεων σε γάμους και βαπτίσεις.

Βάσει δεδομένων, ειδικά η νυχτερινή απαγόρευση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση είναι μέτρα που τηρούνται μόνο κατ’ όνομα -γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρχές αφού όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία πιο επικίνδυνο δείχνει να είναι η μη τήρηση ενός μέτρου και η αδυναμία ελέγχου του, παρά η άρση του προς εκτόνωση των αναγκών των πολιτών.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, επικρατούν δύο σενάρια. Είτε θα καταργηθεί πλήρως, είτε θα επεκταθεί σε πρώτη φάση κατά μία ώρα. Στον αντίλογο πάντως αρκετοί είναι αυτοί που λένε, εντός της κυβέρνησης πως η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για παράδειγμα στην 01:30 την νύχτα είναι άνευ ουσίας και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις εστίασης παρά θα λύσει. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να επεκτείνουν το ωράριο για μία με δύο εβδομάδες ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να καταργηθεί από 1ης Ιουλίου.

«Ανάσα» φαίνεται να παίρνει ωστόσο από την 1η Ιουλίου και ο κλάδος των επιχειρήσεων εστίασης καθώς το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής αναμένεται να καταργηθεί εντός του μήνα και τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στο πλαίσιο διεξαγωγής της δεξίωσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης με συνεχείς «οχλήσεις» προς τους επιστήμονες επισημαίνει πως για τα δεδομένα της αγοράς συνιστά αδικία για τον κλάδο αυτό να υπόκειται σε περιορισμό ατόμων (100 άτομα) την ώρα που αντίστοιχου μεγέθους εστιατόρια δεν έχουν κανέναν περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα να μας φέρουν προ δύο σεναρίων. Είτε η δεξίωση θα γίνεται δίχως κανέναν περιορισμό παρά μόνον τα τετραγωνικά του εξωτερικού χώρου, είτε να τεθεί ένα ανώτατο όριο 200 ατόμων, κάτι που μοιάζει και το πιο πιθανό.

Και στις δύο περιπτώσεις εννοείται πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα υπάρχει ούτε περιορισμός στην ώρα, ούτε απαγόρευση μουσικής και χορού.

Αν σου άρεσε κάνε