Γαλάζια Ελευθερία: «Πρωταθλητές» τα νησιά - Αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο

Γαλάζια Ελευθερία: «Πρωταθλητές» τα νησιά - Αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:22 Δημιουργία 03/06/21, 08:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με «τέρμα τις μηχανές» προχωράει η εμβολιαστική εκστρατεία στη νησιωτική χώρα, δημιουργώντας αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο, καθώς ήδη το 27% των κατοίκων, μονίμων και εποχικών, έχει πλήρη ανοσία.

Ωστόσο θετική είναι και η εικόνα της εμβολιαστικής πορείας και στην ηπειρωτική χώρα, με ημερήσιο αριθμό περίπου 100.000 χορηγούμενων δόσεων.

Μέχρι και την Τετάρτη, οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115, με τον στόχο των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών έως το τέλος Μαΐου να έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλια, το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου με μόλις το 20,39% του γενικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στο τείχος ανοσίας, το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού, πρόκειται να συμβάλλει το «ξεκλείδωμα» των ραντεβού με τα τρία εκ των τεσσάρων εγκεκριμένων εμβολίων για τους νέους ηλικίας 18 – 30.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε την Τετάρτη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα ενταχθεί στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, δηλαδή πρώτα όσοι είναι από 25 - 29 ετών και στη συνέχεια η ομάδα των πολιτών 18 - 24 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας 18 - 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στα ελληνικά νησιά, με το κωδικό όνομα «Γαλάζια Ελευθερία», φαίνεται να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας, προστατεύοντας τους κατοίκους ενόψει του θερινού τουριστικού κύματος.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% πριν τη στοχευμένη επιχείρηση - και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.

Ειδικότερα, σε ορισμένα νησιά, η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100% -με τον υπουργό Υγείας να υπογραμμίζει το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.




Αν σου άρεσε κάνε