Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Παρασκευή - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Παρασκευή - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:17 Δημιουργία 12/05/21, 14:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, αναμένεται από την Παρασκευή 14 Μαΐου, με κάποια ωστόσο απ' αυτά να παραμένουν στη ζωή μας.

Στις 18:00 σήμερα, θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, οι αποφάσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα -αλλά και σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι τα sms για μετακινήσεις, το ωράριο λειτουργίας εστίασης και η μέθοδος click inside και click away και η ασφαλής μετάβαση στα νησιά, όταν απελευθερωθούν οι υπερτοπικες μετακινήσεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη.

Ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Από αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα ξεκινά στις 12:00 -12:30 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κίνηση στους δρόμους και στη νυχτερινή ζωή.

Ο περιορισμός του ωραρίου αναμένεται να διατηρηθεί και το καλοκαίρι, με τις προτάσεις να θέλουν να παραμένει ο περιορισμός έως τη μία τη νύχτα.

Ταξίδια με self - test

Σε ότι αφορά στα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού, έως ότου εκδοθεί το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ, αναμένεται να υπάρξει αυστηρή σύσταση για self test για την ενδοχώρα, ενώ για τα νησιά, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει υποχρεωτικό PCR, ή rapid test, ή self test.

Μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι νέα μεγάλη διασπορά στην επαρχία και ειδικά σε πόλεις και χωριά που σήμερα είναι σχεδόν covid free, αλλά και η προστασία των νησιών μας, προκειμένου να μην κινδυνέψει ο τουρισμός στον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει την όποια οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Χρήση μάσκας

Οι μάσκες φαίνεται πως θα παραμείνουν ακόμα για κάποιο διάστημα στη ζωή μας, καθώς αναμένεται να υπάρχει υποχρέωση για χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για απαλλαγή από τη χρήση τους, για τους πλήρως εμβολιασμένους, με τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση να διατηρούν προβληματισμούς για τη δημιουργία «πολιτών δύο ταχυτήτων».

Λιανεμπόριο

Μπορεί τα sms να καταργούνται, ωστόσο για τους επόμενους μήνες, θα εξακολουθεί να υφίσταται περιορισμένος αριθμός ατόμων στο εσωτερικό των καταστημάτων, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη χαλάρωση των μέτρων ειδικά στους κλειστούς χώρους, για την αποφυγή νέας διασποράς και αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Εστίαση - Γυμναστήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, να απομακρύνεται φαίνεται, το ενδεχόμενο της μουσικής στην εστίαση εντός του Μαΐου, ενώ κατά τις ίδιες πηγές, η κυβερνητική εισήγηση για τα γυμναστήρια προς την επιτροπή των ειδικών είναι η επαναλειτουργία τους, για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, από τις 24 Μαΐου.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Παράλληλα, προγραμματίζεται και η ενεργοποίηση των κινητών μονάδων, με σκοπό τον κατ' οίκον εμβολιασμό των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας ή όσων αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», «στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου».

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 συνολικά νησιά, που αριθμούν πληθυσμό 700.000 κατοίκων. Στόχος βεβαίως είναι η ασφαλής τουριστική σεζόν όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. Η επιχείρηση πάντως δεν ξεκινάει από το μηδέν, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Ο εμβολιασμός θα γίνει μάλιστα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και για τον λόγο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, αλλά και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες –αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος– που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων. «Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους τέσσερις περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Πρόσθεσε δε πως στην προσπάθεια θα συντρέξουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις. «Η πρωτοβουλία αυτή έχει μια σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική σε κάποιες πλευρές της. Είναι, λοιπόν, μια υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει, όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση “Ελευθερία”, και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε