Μ. Παγώνη: Πετάμε τις μάσκες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου

Μ. Παγώνη: Πετάμε τις μάσκες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:45 Δημιουργία 10/05/21, 09:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς που σημαίνει ότι πάμε καλά», τόνισε, μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται ενώ είναι στο -9 τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα υπογράμμισε πως «δεν ανησυχώ γιατί τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και με τις μάσκες και τις αποστάσεις από τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, η κα Παγώνη πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι την μία μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης γιατί, όπως είπε, «δεν έχει σημασία να φεύγουν από το μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες», ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.

Αναφορικά με τις μάσκες η ίδια τόνισε πως «πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών».

Η κα Παγώνη είπε ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα».

Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca είπε πως όποιος έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση υπάρχει η ποσότητα που είναι επαρκής για να γίνει και η δεύτερη δόση.

Επίσης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενώ έχουν ήδη τονιστεί οι επιπλοκές που υπάρχουν με τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων. Για τις εγκυμονούσες και όσες θέλουν να γίνουν μητέρες σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να μιλήσουν με τους γυναικολόγους και να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων η κα Παγώνη δήλωσε πως υπάρχει μελέτη της Pfizer που ασχολείται με ηλικίες 12-17 ετών που «τρέχει» και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εμβόλια σε ανηλίκους.

Σημείωσε πως ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε παιδιά 14-16 ετών ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει επιστημονικό δεδομένο που να αποκλείει τους εμβολιασμούς παιδιών.

Η κα Παγώνη μεταξύ άλλων είπε πως νομίζει ότι τελειώσαμε με τα lockdown και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχει τώρα.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια επεσήμανε ότι προσωπικά πιστεύει ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν όπως τα σχολεία, πως ίσως η σκέψη της επιτροπής είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί και ότι την επόμενη βδομάδα ίσως το συζητήσουν.

Αν σου άρεσε κάνε