Μ. Θεμιστοκλέους: Από τον Ιούνιο διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Μ. Θεμιστοκλέους: Από τον Ιούνιο διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:06 Δημιουργία 08/05/21, 12:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο OPEN, ξεκαθάρισε πως τα άτομα άνω των 18 ετών, θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια τον Ιούλιο κλείνοντας ραντεβού, ενώ η ηλικιακή κατηγορία 40-44 χρονών θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca από τον Ιούνιο. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών είπε: «Έχουμε το πλάνο, μόλις πάρουμε και την έγκριση, τα παιδιά 12-15 χρονών θα μπορούν να εμβολιαστούν».

Σε ότι αφορά στις ανησυχίες για το εμβόλιο AstraZeneca είπε: «Οι επιστήμονες έχουν απαντήσει πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καταλαβαίνω την διστακτικότητα αλλά όπως και να έχει, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει».

«Αν κάποιος θέλει να μεταφέρει νωρίτερα την δεύτερη δόση AstraZeneca, έχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε: «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη», ξεκαθάρισε.

«Η σύσταση θα αλλάξει σύντομα και θα μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια»,
είπε για τις εγκυμονούσες και τα προβλήματα που προκαλεί το AstraZeneca ενώ για τους κατάκοιτους και τους κατ' οίκον εμβολιασμούς συμπλήρωσε: «Είναι το πιο δύσκολο επιχειρησιακό πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις», είπε για τις εγκυμονούσες και τα προβλήματα που προκαλεί το AstraZeneca.


Για το αν είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των 30-39: «Ναι, έχουμε 400.000 εμβολιασμούς και 800.000 ραντεβού. Χτίζεται τείχος προστασίας».

Όσον αφορά τα σενάρια για τρίτη δόση εμβολιασμού από Σεπτέμβρη: «Περιμένουμε να δούμε αν θα το ανακοινώσουν οι επιστήμονες. Ίσως να μην αφορά όλες τις ηλικίες αν υπάρξει».

Τέλος, τόνισε ότι όλα τα εμβόλια που έχει στην διάθεσή της η Ελλάδα, καλύπτουν και όλες τις μεταλλάξεις του ιού.

Αν σου άρεσε κάνε