Μ. Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Μ. Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:52 Δημιουργία 05/05/21, 19:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό», τόνισε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή, καθιερωμένη ενημέρωση.

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια», σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για χαρμόσυνο μήνυμα από τους 30ρηδες, τονίζοντας ότι η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αν σου άρεσε κάνε