Μ. Δερμιτζάκης: «Ναι» στο άνοιγμα της εστίασης - Εφικτό με self test το Πάσχα στο χωριό

Μ. Δερμιτζάκης: «Ναι» στο άνοιγμα της εστίασης - Εφικτό με self test το Πάσχα στο χωριό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:46 Δημιουργία 19/04/21, 08:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη θέση πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να καθορίζει το άνοιγμα ή μη, των δραστηριοτήτων αντιτίθεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί. Οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης.

Σε ότι αφορά στους χιλιάδες νέους στις πλατείες, ανέφερε πως τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο. Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενη με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.

Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Αν σου άρεσε κάνε