Επαναλειτουργία malls, κέντρων αισθητικής και φροντιστηρίων εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Επαναλειτουργία malls, κέντρων αισθητικής και φροντιστηρίων εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:58 Δημιουργία 16/04/21, 08:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επί τάπητος η επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής - Για τις 24 Απριλίου παίρνει σειρά η κατάργηση click away και click inside - Υποχρεωτικό το self test

Εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και κέντρα αισθητικής παίρνουν σειρά ως προς την επαναλειτουργία κλάδων της αγοράς, με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αξιολογεί, όπως κάθε Παρασκευή, τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις και στη συνέχεια να δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.

Επί τάπητος θα βρεθεί και η εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης για κατάργηση του click inside και click away από τις 24 Απριλίου όσον αφορά την προσέλευση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σημείωσε πως η άρση του click away και click inside χρονολογείται για πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε πως σημαντικό πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην επαναλειτουργία των δομών αποδεικνύεται το self test, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα στο λιανεμπόριο και τους εργαζομένους σε αυτό, κατά τα πρότυπα των σχολείων, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, οπότε και αυτό θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του καθενός.

Επιθυμούμε να είχε γίνει το άνοιγμα των mall χθες, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτήρισε τον Απρίλιο σημαντικό μήνα και μίλησε για τη βοήθεια που θα υπάρξει από τους εμβολιασμούς, τα self – tests και τον καλό καιρό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως ο επόμενος στόχος για το λιανεμπόριο, είναι να διατηρηθεί μόνο ο περιορισμός του SMS στο 13032 και της χρονικής διάρκειας των 3 ωρών.

Υποχρεωτικό το self test

«Κλειδί» στο σταδιακό άνοιγμα κι άλλων κλάδων αποτελεί το νέο «εργαλείο» του self test, με υποχρεωτική διενέργεια και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επέκταση των self tests σε:

- Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων

- Εστίαση

- Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)

- Υπηρεσίες καθαρισμού

- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους έχοντας αναρτήσει τα αποτελέσματα των self tests τα οποία θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να μην δεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου αν ο τελευταίος δεν έχει υποβληθεί σε self test ή δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα. Επίσης, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του μισθού του εργαζόμενου μέχρι εκείνος να συμμορφωθεί.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Επίσης, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει δηλώσει το self test.

Τέλος, αν βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται έχοντας δηλώσει θετικό self test, το πρόστιμο για τον εργοδότη που τον απασχολεί θα είναι 1.500 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε