Μειώθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 70 ετών και 60-64 ετών

Μειώθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 70 ετών και 60-64 ετών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:32 Δημιουργία 05/04/21, 13:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων στις ηλικιακές ομάδες άνω των 75 ετών και σε εκείνες των 60-64 ετών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ως τα πρώτα θετικά «σημάδια» των εμβολιασμών.

Όπως σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Σημείωσε δε ότι στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων.

«Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου», επεσήμανε η κυρία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως αυτόν τον μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί, δηλαδή σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο η Ελλάδα θα έχει διαθέσιμα και περισσότερα εμβόλια. «Από σήμερα, ο μέσος όρος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000», είπε η ίδια.

Στο μεταξύ, συνέχισε, έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και «υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας».

Η κυρία Πελώνη σημείωσε πως «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self tests», τα οποία θα διανέμονται δωρεάν, τέσσερα κάθε μήνα, σε όλους τους πολίτες.

Όπως είπε, θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου ηλικίας 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, θα υπάρξει επέκταση της διάθεσής τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους πολίτες άνω των 67, «που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Σήμερα, καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο, Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, ανέφερε η κ. Πελώνη.

Καταληκτικά, επισήμανε πως είναι προφανές ότι «τα self test μάς δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι, όμως, σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται. Αλλά να συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του, να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής».

Αν σου άρεσε κάνε