Θ. Βασιλακόπουλος: Να ανοίξει η εστίαση - «Άλλη χώρα» η Ελλάδα σε 2 μήνες

Θ. Βασιλακόπουλος: Να ανοίξει η εστίαση - «Άλλη χώρα» η Ελλάδα σε 2 μήνες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:43 Δημιουργία 18/03/21, 09:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αλλά και της εστίασης τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αλλά και την εικόνα των επόμενων δύο μηνών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ για την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μετρήσει τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου».

Σε ότι αφορά στην αποδοτικότητα του lockdown είπε χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα».

Όπως δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι κάθετα αντίθετος με τη λογική SMS 3ωρου για το λιανεμπόριο. «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων» σχολίασε.

«Σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την ‘ελαφρή’ συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής δε βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας, καθώς όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες , και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμα κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν, κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.

Αν σου άρεσε κάνε