Οι νέοι στο «στόχαστρο» των μεταλλάξεων

Οι νέοι στο «στόχαστρο» των μεταλλάξεων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:21 Δημιουργία 07/03/21, 11:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμός έχει σημάνει στους κύκλους των λοιμωξιολόγων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη χώρα μας και οι οποίες είναι η πιθανότερη αιτία της εκτίναξης των κρουσμάτων στο τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως τονίστηκε και στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Στη δεδομένη φάση, τονίζουν οι ειδικοί, οι νοσηλείες ακόμα και οι διασωληνώσεις αφορούν συμπολίτες μας μικρότερων ηλικιών, που έχουν «χτυπηθεί» από τις παραλλαγές του ιού.

Ενδεικτική η διασωλήνωση 20χρονου ασθενή, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στη ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:

-Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%

-Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

-Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Οι μεταλλάξεις έχουν «χτυπήσει» και παιδιά και εφήβους, που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ευτυχώς δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

Από την πλευρά της, η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», επεσήμανε πως «νοσηλεύονται 20άρηδες και ολόκληρες οικογένειες».

«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με COVID», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας για δυο νέες μεταλλάξεις, που εντοπίστηκαν στην Αττική.

Το ένα κρούσμα αφορά μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο την ίδια μετάλλαξη, που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Σημειώνεται ότι πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Αν σου άρεσε κάνε