Τα μέτρα της 3ης καραντίνας: Κλειστά σχολεία, μαγαζιά, τηλεργασία στο 50%

Τα μέτρα της 3ης καραντίνας: Κλειστά σχολεία, μαγαζιά, τηλεργασία στο 50%

ΕΛΛΑΔΑ UPD 07:55 Δημιουργία 10/02/21, 07:49
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την επιλογή ενός σκληρού lockdown στην Αττική μέχρι την 28η Φεβρουαρίου έκανε η κυβέρνηση, πιεζόμενη κυρίως από τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και από την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται - στο επίπεδο της διαθεσιμότητας κλινών - τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μάλιστα προϊδέασε ότι μέχρι τον Απρίλιο όλη η χώρα θα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, που έχει παρομοιαστεί με «ακορντεόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr , το ενδεχόμενο του σκληρού lockdown είχε αρχίσει να συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης από την περασμένη Δευτέρα, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι εισαγωγές στα ασθενών με κορονοϊό αυξάνονταν γεωμετρικά, με αποτέλεσμα οι απλές κλίνες να καλύπτονται, γεγονός που θα οδηγήσει μαθηματικά και σε πρόβλημα στις ΜΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν μετεβλήθη, συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και ζήτησε την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία δεν ήταν άλλη από την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών.

Έτσι, από αύριο, Πέμπτη κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν σήμερα από τον κ. Χαρδαλιά και τους υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης. Εκτός από τη λειτουργία του λιανεμπορίου αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής, καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ.

Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα τροφίμων, ενώ ειδική άδεια λειτουργίας θα λάβουν μόνον για την 14η Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) τα ανθοπωλεία. Τέλος, η υποχρεωτική τηλεργασία αναμένεται να οριστεί στο 50% με παράλληλους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του υπογράμμισε ότι γνωρίζει το κόστος για την οικονομία και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Διαβεβαίωσε ότι «έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας» με τους εμβολιασμούς ως κύριο όπλο. «Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά . «Η Πολιτεία» - πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης - « έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε».

Αν σου άρεσε κάνε