Δ. Αθηναίων: Επιχείρηση αντιγκράφιτι - «Καθαρά» 19.000τμ

Δ. Αθηναίων: Επιχείρηση αντιγκράφιτι - «Καθαρά» 19.000τμ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:58 Δημιουργία 25/01/21, 19:42

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των 40 παρεμβάσεων αντιγκράφιτι που διεξάγει ο δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον δήμο, εδώ και δεκαετίες, πολλά σημεία της Αθήνας, μεταξύ αυτών και κεντρικοί δρόμοι, βρίσκονταν στο έλεος της μουντζούρας και του άναρχου γκράφιτι. Μάλιστα, αναφέρει, η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργία στους δημόσιους χώρους, «μπλέχτηκε» με κάθε μορφής σημάδι στους τοίχους και τις μεγάλες επιφάνειες.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα είχε μετατραπεί σε πεδίο άναρχου γκράφιτι, χωρίς έλεγχο και χωρίς επιπτώσεις. Συνθήκες που αξιοποιούνταν ακόμη και από «επισκέπτες» άλλων χωρών, όπου εφαρμόζονταν αυστηροί περιορισμοί για εκείνους που ήθελαν να κάνουν γκράφιτι. Ως αποτέλεσμα, χιλιόμετρα επιφανειών είχαν καλυφθεί από αντιαισθητικά σχέδια, που απλώς έκρυβαν την πόλη.

antigr1

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στον καθαρισμό και την εφαρμογή σχεδίου που θα οργανώνει τις παρεμβάσεις στις επιφάνειες των δημόσιων χώρων. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησε ένα μπαράζ επιχειρήσεων για τον καθαρισμό όλων αυτών των επιφανειών.

Έως σήμερα έχουν γίνει 40 επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Περίπου 19.000 τ.μ. έχουν καθαριστεί. Πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, μεταλλικοί φράχτες, ρολά καταστημάτων και κολώνες, έχουν αποδοθεί στην πόλη καθαρές, έπειτα από την προσπάθεια της ομάδας καθαριότητας αλλά και την σημαντική συμβολή του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο οποίο συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις.Ο δήμος πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε σημεία που συνδέθηκαν με την Ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και με την καθημερινότητά της. Καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, την Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές. Η πιο πρόσφατη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημίας. Μία επιχείρηση που επανέφερε τις επιφάνειές της, καθαρές και φωτεινές. Στην Ακαδημίας, όπως και σε όλες τις περιοχές όπου γίνονται οι επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ειδική αντί-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς.

Παράλληλα, ξεκίνησε και μία οργανωμένη προσπάθεια, να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που μετέτρεψαν «αδιάφορα» σημεία, σε πίνακες ζωγραφικής. Καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που σύντομα τίθεται σε διαβούλευση και προβλέπει πρόστιμα για εκείνους που συνεχίζουν να καταπατούν το δικαίωμα των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, να την απολαμβάνουν καθαρή.

Ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμα κατά του γκράφιτι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, αγάλματα, δημόσια και δημοτικά κτίρια, στον αστικό εξοπλισμό αλλά και κατά της αφισορύπανσης και των διαφημιστικών αυτοκόλλητων στους τοίχους και τις κολώνες της Αθήνας.Αυτοί είναι οι άξονες του σχεδίου, όπως τους αναλύει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με στόχο «Να αποκαλύψουμε την πραγματική Αθήνα κάτω από τη μουτζούρα».

«Καθαρισμός, χώροι δημιουργίας, επιπτώσεις. Με αυτό το τρίπτυχο έχει ξεκινήσει να απλώνεται η στρατηγική μας σε όλη την Αθήνα. Από τη μία πλευρά, να αποκαλύψουμε την πραγματική εικόνα της πόλης και από την άλλη, να στείλουμε ένα μήνυμα που λέει ότι το δικαίωμα των Αθηναίων να ζουν σε μία καθαρή γειτονιά είναι αναφαίρετο, είναι ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής τους. Αυτό που τώρα προέχει, είναι να επιμείνουμε σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού, για να σβήσουμε όλη αυτή τη μιζέρια από την καθημερινότητά μας. Και αυτό κάνουμε» συμπληρώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Σαρώθηκε και η Ακαδημίας. Όλες οι μεγάλες επιφάνειές της, ρολά, κολώνες και τοίχοι καθάρισαν από τη μουτζούρα του...

Posted by Κώστας Μπακογιάννης - Kostas Bakoyannis on Monday, January 25, 2021

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αν σου άρεσε κάνε