Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες και επιφυλακή για τον κορονοϊό

Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες και επιφυλακή για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:23 Δημιουργία 06/01/21, 08:22

Με ανοιχτές τις εκκλησίες και παρουσία πιστών σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα γιορτάζονται τα Θεοφάνια καθώς η Εκκλησία, αν και έριξε τους τόνους, επέμεινε στην απόφασή της να ανοίξουν σήμερα οι ναοί.

Έπειτα από την χθεσινή σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και οι δύο συμμετείχαν στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προς τους μητροπολίτες, η Αρχιεπισκοπή καλεί τους Μητροπολίτες να τηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Επιπλέον, η εγκύκλιος για την αποφυγήν του συνωστισμού προβλέπει τον καθαγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Μία ακόμη οδηγία που έχει δοθεί προς τις εκκλησίες του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η λειτουργία αλλά και ο αγιασμός, εντός των ναών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.30 το πρωί.

«Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει», καταλήγει η επιστολή.

Γι’ αυτό και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου, κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο, θα έκανε αγιασμό των υδάτων.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή συναθροίσεων στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης.

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη- Ιερώνυμου κατά την διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, εκφράζοντας παράλληλα στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την αρχική απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε