Φοβούνται για σκηνές... Ιταλίας οι ειδικοί

Φοβούνται για σκηνές... Ιταλίας οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:34 Δημιουργία 26/10/20, 12:09

Φανερά προβληματισμένος σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, δηλώνει ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, δήλωσε:

«Ακουσα χθες την (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κυρία Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά, γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» και συμπλήρωσε «τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν. Ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δεν φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο και οι αστυνομικοί δεν έλεγαν τίποτε στη Θεσσαλονίκη»

Κλείνοντας, ο καθηγητής είπε: «Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα. Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown… Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε τον συνδυασμό. Οποια χώρα πάει σε lockdown δηλώνει ήττα».

Η έκρηξη κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, ανησυχεί όλη την επιστημονική κοινότητα, η οποία τονίζει πως αν δεν τηρηθούν και αποδώσουν τα πρόσφατα μέτρα, σύντομα η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με 4ψήφιο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέρει πως τα πραγματικά κρούσματα του ιού είναι πολλαπλάσια απ' όσα ανακοινώνονται, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξει ριζικά η συμπεριφορά των πολιτών καθώς ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα 100.

Αν σου άρεσε κάνε