ΣτΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Έλληνα μουσουλμάνου κατά του ΠΔ για τη Μουφτεία

ΣτΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Έλληνα μουσουλμάνου κατά του ΠΔ για τη Μουφτεία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:54 Δημιουργία 05/10/20, 19:42

Συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν στη Μουφτεία.

Έλληνας μουσουλμάνος, κάτοικος Ξάνθης, προσέφυγε κατά του Προεδρικού Διατάγματος του περασμένου έτους, το οποίο καθορίζει τους δικονομικούς κανόνες σε υποθέσεις που αναλαμβάνουν οι Μουφτήδες και για την παράλειψη πρόβλεψης άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του Μουφτή, αλλά και για τα εκκρεμή θέματα ενώπιον του, υποστηρίζοντας ότι θίγεται, ως προς τις οικογενειακές και κληρονομικές του σχέσεις, το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ωστόσο η Ολομέλεια απέρριψε, ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του υποστηρίζοντας πως «η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του προσβαλλόμενου Π.Δ. κατά το σκέλος που προβλέπει ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία και επί ισλαμικών διαθηκών και επί της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 και είναι ακυρωτέα λόγω κατάχρησης εξουσίας».

Το ΣτΕ όμως απέρριψε και μια σειρά άλλων ισχυρισμών του προσφεύγοντα, ο οποίος υποστήριζε ότι με το ΠΔ:

-Θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ότι παραβιάζεται το άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Αν σου άρεσε κάνε