Σαρωτικό το πέρασμα του «Ιανού» από το Ιόνιο

Σαρωτικό το πέρασμα του «Ιανού» από το Ιόνιο

Στο έλεος του κυκλώνα «Ιανού» βρίσκεται η χώρα, με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις να πλήττουν από χθες, Πέμπτη, σταδιακά οχτώ περιφερειακές ενότητες, οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, ενώ εστάλη και σχετικό μήνυμα μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο «Ιανός» χτυπά Ιόνιο, Πελοπόννησο και κεντρική Στερεά Ελλάδα, ενώ πιο ήπια θα είναι η επίδραση στην ανατολική Στερεά.

Τα νησιά του Ιονίου βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, με σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κυρίως σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστά θα είναι σήμερα, Παρασκευή τα σχολεία, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αργολίδα, Κορινθία, Δυτική Μάνη, καθώς και Χαλκίδα, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου, για τα νησιά του Ιονίου.

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη, καθώς όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ τόσο ο έπαρχος της Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης όσο και ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας, από τις 4 τα ξημερώματα το νησί είναι χωρίς ρεύμα, δέντρα και κολώνες έχουν πέσει λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί, επίσης, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων που κρατούν κλειστές τις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να χαρακτηρίζει τον μεσογειακό κυκλώνα «φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία». Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, γίνονται συσκέψεις κάθε 6 ώρες, ώστε να αξιολογούνται και να σταθμίζονται τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές.

Όπως εξήγησε, αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι φαίνεται πως το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές ακτές. «Δηλαδή, η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ» επισήμανε.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής σημείωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Να σημειωθεί ότι τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού κυκλώνα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι. Την Ελλάδα «χτύπησε» τελευταία το Σεπτέμρβιο του 2018 με το «Ζορμπά» και το Νοέμβριο του 2017 με τον «Ζήνωνα».

Αν σου άρεσε κάνε