Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 07:53 Δημιουργία 18/02/20, 07:37

Παραλύει σήμερα, Τρίτη η χώρα με την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα σωματεία εργαζομένων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, χθες, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία των εργαζομένων στον χώρο των μεταφορών, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχουν βασικό αίτημα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την ψήφιση νέου ασφαλιστικού.

Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο. Αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς σχεδόν όλα τα ΜΜΜ τραβούν «χειρόφρενο», ενώ την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «αιτήματα εκτός λογικής από εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

«Τα αιτήματα τους είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των Σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για το νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

Και προσθέτουν: «Διαβάζουμε για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι "εργατοπατέρες” ζητούν επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία-Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική. -Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ. Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες "εργατοπατέρες" του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Τα σωματεία, ζητούν μεταξύ άλλων:

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης

Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία, πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.

Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Χωρίς ΜΜΜ

Χειρόφρενο τραβούν την Τρίτη και για 24 ώρες οι εργαζόμενοι σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ. Για το λόγο αυτό, ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει, προκειμένου να διευκολυνθούν με τις μεταφορές τους οι οδηγοί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νόμιμα θα μπορούν να κυκλοφορούν και στις λεωφορειολωρίδες.

Στην 24ωρη απεργία των ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ΠΑΜΕ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και ως εκ τούτου την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου δεν θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του τραμ και του μετρό, στις γραμμές 1,2 και 3. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης η ΣΤΑΣΥ, η ΠΕΝΕΠ (παραμένουν δεμένα τα πλοία στον Πειραιά, στη Ραφήνα και στο Λαύριο), το Σωματείο Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Λογιστών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Χειρόφρενο τράβηξαν αιφνιδιαστικά και τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό καθώς όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 6:30 το πρωί της Τρίτης ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και ο Προαστιακός και τα τρένα καθώς «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Δεμένα τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν και οι ναυτεργάτες μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Έτσι, τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα, ενώ πολλές εταιρίες θα πραγματοποιήσουν τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγιά τους, στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα σωματεία της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ».

Που θα γίνουν συγκεντρώσεις
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, στις 10:30 στα Προπύλαια.
Συγκέντρωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Χαυτεία στις 10:30 το πρωί
Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 της ΑΔΕΔΥ και σωματείων.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας από το ΠΑΜΕ.

Τρίωρη στάση στα ΜΜΕ

Τρίωρη στάση εργασίας και στα ΜΜΕ

Με τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

Και ζητεί:

Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Αν σου άρεσε κάνε