Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στην Αθήνα για την 24ωρη απεργία

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στην Αθήνα για την 24ωρη απεργία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:40 Δημιουργία 24/09/19, 14:39

Λίγο πριν από τις 14:00 της Τρίτης ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας από ομοσπονδίες και συνδικάτα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως αντίδραση στις αλλαγές των εργασιακών που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η συγκέντρωση και η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από τα Προπύλαια ολοκληρώθηκε πρώτη, φτάνοντας έξω από τη Βουλή.

«Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Για «πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα» και «σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.

«Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Περράκης.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται με τη νέα κυβέρνηση κι έχει ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση διά του κυρίου Βρούτση πριν από καιρό ψήφισε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υποβαθμίζει έναντι των επιχειρησιακών, και βεβαίως βάζει για ακόμη μία φορά χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και της κ. Αχτσιόγλου, η οποία καθιέρωσε για πρώτη φορά το 50% +1 για τη λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων»..

Παράλληλα, πορεία πραγματοποίησαν Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και κατέληξαν προς τη Βουλή.

Αν σου άρεσε κάνε