Καταγγελία για γροθιές καθηγητή κατά φοιτητή στο ΑΠΘ

Καταγγελία για γροθιές καθηγητή κατά φοιτητή στο ΑΠΘ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:04 Δημιουργία 04/06/19, 19:02

Ανακοίνωση εξέδωσε οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τις καταγγελίες φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου για άσκηση βίας από μέρους καθηγητή σε βάρος ενός φοιτητή, στη διάρκεια ενός περιστατικού που έλαβε χώρα κατά τη σημερινή παρέμβαση φοιτητών στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, οι σύλλογοι των σχολών Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας / Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το thestival.gr, αναφέρουν ότι φοιτητής από την ομάδα που βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου για να διαμαρτυρηθεί, δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο από καθηγητή-μέλος της Συγκλήτου.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των φοιτητών βρέθηκε στον χώρο για να ακφράσει στο βασικό της αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, ενώ στη σχετική ανακοίνωση, οι σύλλογοι αναφέρουν: «Βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής / συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα».

Ενώ τονίζουν ότι η πρυτανεία όχι μόνο συνεδριάζει κρυφά, «αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας».

Από την πλευρά του το ΑΠΘ, σημειώνει ότι στη σημερινή διαμαρτυρία των φοιτητών ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή, συμπληρώνοντας ότι «του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του, το ίδρυμα επισημαίνει: «Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή».

Και συνεχίζει: «Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».

«Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος», τονίζει και προσθέτει: «Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.

Αν σου άρεσε κάνε