ΕΛΑΣ: Επιχείρηση Uncover

ΕΛΑΣ: Επιχείρηση Uncover

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:03 Δημιουργία 20/04/19, 20:09

Συνολικά πέντε συλλήψεις Ελλήνων ανδρών για πορνογραφία ανηλίκων πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης Uncover της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στη διάρκειά της έγινε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, για τον εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών Διαδικτύου.

Για τη δράση αυτή των εμπλεκομένων ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από αλληλογραφία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των πέντε ανδρών (όλοι Έλληνες) και οι οικιακές συνδέσεις Διαδικτύου σε Αττική και Πελοπόννησο.

Πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν ταυτόχρονες έρευνες στα σπίτια τεσσάρων εμπλεκομένων σε περιοχές της Αττικής, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα και στην κατοικία ένός άλλου σε περιοχή της Πελοποννήσου, στις 4 Απριλίου.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εξωτερικοί και πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, επτά φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop), δύο κινητά τηλέφωνα, 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usbflashdrive) και δύο κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (microsd).

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα ψηφιακά αυτά πειστήρια, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τον πέμπτο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι τέσσερεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αν σου άρεσε κάνε