Κολομβία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από έκρηξη σε καταυλισμό ιθαγενών

Κολομβία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από έκρηξη σε καταυλισμό ιθαγενών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:24 Δημιουργία 22/03/19, 10:14

Έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε σε καταυλισμό αυτοχθόνων σε ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Κολομβίας.

Οι τοπικές αρχές, οι οποίες αρχικά έδωσαν έναν απολογισμό που έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και πέντε τραυματίες, δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει την αιτία της έκρηξης, που έγινε σε περιοχή της φυλής αυτοχθόνων Νάσα. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, πιθανόν σημειώθηκε ατύχημα σε μεταλλείο, ή έγινε μοιραίο λάθος στον χειρισμό εκρηκτικών.

«Ως αυτήν την ώρα, έχουμε απολογισμό δέκα νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (UNGRD) στην επαρχία Βάγιε δελ Κάουκα, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός.

Εξάλλου, η UNGRD έκανε λόγο μέσω Twitter για διακομιδή τραυματιών «έπειτα από έκρηξη σε ένα μεταλλείο».

Oι πιο σοβαρά τραυματισμένοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην Κάλι, πρωτεύουσα της επαρχίας, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής στην επαρχία, ο Χεσούς Αντόνιο Κοπέτε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός οργανισμός των αυτοχθόνων της Βάγιε δελ Κάουκα γνωστοποίησε ότι μια αποστολή της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσε στο σημείο και «έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες και νεκρούς στο καταφύγιο των αυτοχθόνων».

Το πολύνεκρο περιστατικό σημειώθηκε τη δέκατη ημέρα του αποκλεισμού στον οποίο έχουν προχωρήσει οι αυτόχθονες σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής.

Εκατοντάδες μέλη φυλών αυτοχθόνων έχουν αποκλείσει έναν κεντρικό οδικό άξονα στην περιοχή, αξιώνοντας τίτλους ιδιοκτησίας γαιών και χρηματοδότηση για κοινωνικά προγράμματα. Ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εξαιτίας της οποίας καταγράφονται ελλείψεις καυσίμων και ειδών διατροφής σε κάποιες κοινότητες. Αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξάλλου πυρποληθεί.

Αν σου άρεσε κάνε