Η Τουρκία αυξάνει τη φορολογία στις καταθέσεις συναλλάγματος

Η Τουρκία αυξάνει τη φορολογία στις καταθέσεις συναλλάγματος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:31 Δημιουργία 21/03/19, 15:29

Η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης και της λίρας παρατείνοντας την μειωμένη φορολογία σε αυτοκίνητα και άλλα αγαθά και αυξάνοντας τον φόρο καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

Η Άγκυρα επέβαλε μειωμένη φορολογία σε διάφορα αγαθά πέρυσι ως μέτρο ανάσχεσης του πληθωρισμού. Είχε σημειώσει υψηλό 15 ετών τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρά στο 20%.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η μειωμένη φορολογία σε αυτοκίνητα, εμπορικά οχήματα και οικιακές συσκευές επεκτάθηκε έως τις 30 Ιουνίου ενώ σε έπιπλα, στέγαση και τίτλους ιδιοκτησίας θα παραμείνει σε ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευση στην εφημερίδα του κράτους την Πέμπτη.

Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την 31η Μαρτίου.

Αντίθετα, ο φόρος σε καταθέσεις ξένου συναλλάγματος με διάρκεια μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους αυξήθηκε στο 20% από 16%. Για καταθέσεις άνω του έτους αυξήθηκε στο 18% από 13%.

Το συνάλλαγμα ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων μετάλλων, σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στις αρχές του μήνα, υποδηλώνοντας την μειούμενη εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα.

Ανήλθε σε 171,8 δις δολάρια στις 8 Μαρτίου σχεδόν στο 50% των συνολικών καταθέσεων στη χώρας, με αναλυτές και τραπεζίτες να μιλούν για "δολαριοποίηση" της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 19,67% τον Φεβρουάριο παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κατά 11,25% ποσοστιαίες μονάδες, στο 24% το 2018.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας υποχώρησαν στα 76,96 δις δολάρια την εβδομάδα έως την 8η Μαρτίου από 79,09 δις την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε