Την Τρίτη το ραντεβού Αναστασιάδη με Ακιντζί για το Κυπριακό

Την Τρίτη το ραντεβού Αναστασιάδη με Ακιντζί για το Κυπριακό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:20 Δημιουργία 25/02/19, 18:14

Οι προσπάθειες της ελληνοτουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ώστε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας που θα έχουν αύριο, Τρίτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση, η οποία έχει ανοικτή ατζέντα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει και την πρόταση του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η προσδοκία του από τη συνάντηση στη Λευκωσία είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των πολιτειών. «Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ακιντζί, επειδή όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιες εκλογές (Τουρκία, ευρωεκλογές, γενικές εκλογές στην Ελλάδα), που δεν έχουν σχέση με μας.

«Εάν η εργασία της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, κυρίας Λουτ για αναζήτηση κοινού εδάφους καταλήξει θετικά με ένα κοινό κείμενο ως σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, η πιο κοντινή ημερομηνία είναι ο Ιούνιος», πρόσθεσε .

Σε συνέντευξη στο Πρακτορείο «Ανατολού» ο Μ. Ακιντζί, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με πιο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία.

Επίσης, υποστήριξε ότι είναι πλέον αποδεκτό και από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι «δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους οι διαπραγματεύσεις, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Αν σου άρεσε κάνε