Ο εκλεκτός του Τραμπ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο εκλεκτός του Τραμπ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:27 Δημιουργία 06/02/19, 22:20

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις, Ντέιβιντ Μαλπάς, είναι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Αμερικανός διεκδικεί την προεδρία του Οργανισμού, θέση που έμεινε κενή μετά την αιφνίδια παραίτηση του νοτιοκορεάτη Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η υποψηφιότητα Μαλπάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενδέχεται να συναντήσει αντίπαλες υποψηφιότητες από τα 188 κράτη μέλη της ΠΤ.

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος Ευρωπαίος ή κάποια Ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αποχωρήσας πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε αντιμετωπίσει αντίπαλες υποψηφιότητες από την Κολομβία και την Νιγηρία το 2012.

Ο 59χρονος Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα στις αρχές του χρόνου την παραίτησή του.

Αν σου άρεσε κάνε