Η Κραμπ-Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:14 Δημιουργία 07/12/18, 18:04

Η στενότατη συνεργάτης και εκλεχτή της Άγκελα Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι από το απόγευμα της Παρασκευής η νέα επικεφαλής στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας, καθώς η ΑΚΚ, όπως είναι το παρατσούκλι της νέας προέδρου, επικράτησε στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τον νέο αρχηγό του κόμματος.

Στο δεύτερο γύρο της εκλογής προέδρου που έγινε στο συνέδριο του CDU στο Αμβούργο, η Κραμπ-Καρενμπάουερ συγκέντρωσε 517 ψήφους επικρατώντας του Φρίντριχ Μερτς, τον οποίο ψήφισαν 482 σύνεδροι.

Η 56χρονη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και νυν γενική γραμματέας του κόμματος, θεωρείται πιστή της Γερμανίδας καγκελαρίου και εκτιμάται ότι θα βαδίσει επάνω στα χνάρια της.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.

«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Νωρίτερα, η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο κ. Μερτς και o Γενς Σπαν απευθύνθηκαν στους συνέδρους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις τους. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν ήταν η εσωτερική ασφάλεια, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ακροδεξιά και η θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο.

«Το CDU είναι ο τελευταίος μονόκερος στην Ευρώπη, το τελευταίο μεγάλο λαϊκό κόμμα», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και απάντησε ευθέως σε όσους την περιγράφουν ως «μίνι-Μέρκελ» ή ως «αντίγραφο» της Καγκελαρίου. «Είμαι αυτή που είμαι και έχω κερδίσει εκλογές ακριβώς επειδή είμαι όπως είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερτς επιχείρησε μια πιο «αρχηγική» εμφάνιση, τονίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, πολιτική αξιοπιστία και επικοινωνία με τους πολίτες, ενώ ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός της ενίσχυσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD), για το οποίο έχει καταλογίσει ευθύνες στο κόμμα του, έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι «φυσικά θα τα πάμε καλά» με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα παραμείνει Καγκελάριος.

Ο 38χρονος κ. Σπαν αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμά του των τελευταίων εβδομάδων, την «Ατζέντα 2040», τις δράσεις, με άλλα λόγια, που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου σε 20 χρόνια η Γερμανία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να ευημερεί, ως ανοιχτή κοινωνία και ελεύθερη οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν ως τον λιγότερο πιθανό να κερδίσει την αναμέτρηση, δήλωσε: «Διαβάζω κι εγώ τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν το σκάω όταν έρχονται τα δύσκολα».

Αν σου άρεσε κάνε