«Μπλόκο» Ιαπωνίας σε Huawei και ZTE

«Μπλόκο» Ιαπωνίας σε Huawei και ZTE

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:55 Δημιουργία 07/12/18, 12:46

Απαγορεύει την αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από κινέζικες εταιρείες η Ιαπωνία, εν μέσω ανησυχιών ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κίνας σε σύγχρονη κατασκοπεία κυβερνοεπιθέσεων και διαρροής κρατικών μυστικών, όπως υποστηρίζουν αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα στην Huawei μέσα σε λίγες μέρες, μετά και τη σύλληψη ανώτατου στελέχους της από τις Αρχές του Καναδά για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιραν.

H κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους νέους κανόνες για τις προμήθειες του δημοσίου πολύ σύντομα, οι οποίοι θα απαγορεύσουν τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις Huawei και ZTE, δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες της Κίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της Ιαπωνίας να ενισχύσει την άμυνά της έναντι των διαρροών πληροφοριών και των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε δεν αναμένεται να κατονομάσει συγκεκριμένα τις Huawei και ZTE στην αναθεώρηση των κανόνων αυτή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνονται στο εμπάργκο.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος να απαγορεύσουν την αγορά εξοπλισμού της Huawei από κυβερνητικούς οργανισμούς.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ερίζουν ότι η Huawei συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να είναι εφοδιασμένος με "πίσω πόρτες" προς χρήση των Κινέζων κατασκόπων. Ωστόσο, δεν έχει παρουσιαστεί καμιά απόδειξη γι' αυτό δημόσια, ενώ εταιρεία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτόν.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ήδη απαγόρευσαν στις Huawei και ZTE να εγκαταστήσουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G στις χώρες αυτές. Ο βρετανικός όμιλος BT ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απεγκαταστήσει τον εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας από τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα 3G και 4G που αξιοποιεί ήδη και ότι δεν θα προμηθευτεί εξοπλισμό της Χουάγουεϊ στο δίκτυο πέμπτης γενιάς που ετοιμάζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Σημείωσε πάντως ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εκείνη των ΗΠΑ για ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας.

«Η κυβερνοασφάλεια γίνεται σημαντικό ζήτημα στην Ιαπωνία», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. «Θα λάβουμε σθεναρά μέτρα, εξετάζοντας το ζήτημα αυτό από διάφορες σκοπιές», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε