Δεν πτοείται ο Ερντογάν από τις απειλές των ΗΠΑ

Δεν πτοείται ο Ερντογάν από τις απειλές των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:48 Δημιουργία 18/08/18, 14:42

Τον έντονο εκνευρισμό του για τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Τουρκίας από τις διεθνείς αγορές, καθώς μαίνεται η κόντρα της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε.

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι οίκοι Moody's και Standard & Poor's ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία». Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε