Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα απασχολεί το Κογκρέσο

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα απασχολεί το Κογκρέσο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:14 Δημιουργία 05/06/18, 10:11

Την πρόθεση του Κογκρέσου να μην καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμάζεται για την ιστορική διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσαν ηγετικά στελέχη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, σχολιάζει το "Politico.”

Οι Δημοκρατικοί προσδιόρισαν νωρίς τις κόκκινες γραμμές τους, θέτοντας σκληρές απαιτήσεις απέναντι στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι άφησαν επίσης, να εννοηθεί ότι επιθυμούν να διερευνήσουν τους όρους υλοποίησης μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, κατά την περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο επίπεδο.

Οι δύο πτέρυγες της Γερουσίας συμφωνούν στην πολιτική τοποθέτησή τους, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της διάσκεψης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό για το Κογκρέσο, τουλάχιστον να εμπλακεί. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προφανώς το διακύβευμα είναι σοβαρό σε σχέση με την συζήτηση που θα γίνει. Έτσι, ελπίζω ότι θα μας ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τζον Θουν, που έχει την τρίτη θέση στην πυραμίδα της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κι εκλέγεται στη Νότια Ντακότα.

Οι Γερουσιαστές Κόρι Γκάρντνερ (Ρεπουμπλικάνος από το Κολοράντο) και Εντ Μάρκι (Δημοκρατικός από την Μασαχουσέτη, θα ασκήσουν σήμερα μία δικομματική προσέγγιση εποπτείας των εξελίξεων, στην διάρκεια ακρόασης σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Κεντρικό ρόλο στην σημερινή συνεδρίαση της αναφερόμενης υποεπιτροπής θα είναι ο Βίκτορ Τσα, που ήταν ένα πρόσωπο επιλογής του προέδρου Τραμπ για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ενώ αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης του πλαισίου μιας λειτουργικής συμφωνίας, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης στις 12 Ιουνίου.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών και απαιτήσεων γύρω από την κεντρική επιδίωξη της Ουάσινγκτον, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Οι φωνές που ακούγονται κι από τα δύο κόμματα είναι ενδεικτικές του πολιτικού ρίσκου το οποίο αναλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι ως υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και οι Δημοκρατικοί στο επίπεδο της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Ωστόσο, να έχει ξεκαθαριστεί με ακρίβεια ο βαθμός κοινοβουλευτικής παρέμβασης που θα έχει το Κογκρέσο, στο όλο ζήτημα μιας συμφωνίας.

Με τον Λευκό Οίκο να παρουσιάζει την διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ ως το πρώτο βήμα στην έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αρνητικοί να εμβαθύνουν στο αν θα προχωρήσουν στην άσκηση κοινοβουλευτικής απόρριψης της όποιας συμφωνίας. Ένα πλαίσιο νομοθεσίας του 2015 έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου την κοινοβουλευτική δυνατότητα να επεξεργαστούν την συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ (Ρεπουμπλικάνος από το Τενεσί) χαρακτήρισε ως "ουσιαστική πρόωρη” κάθε σημερινή προσέγγιση αναφορικά με τον τρόπο που θα διερευνηθεί από το Κογκρέσο, μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. "Πρώτα απ’ όλα ελπίζω ότι θα έχουν μία συμφωνία. Δε νομίζω ότι αυτό θα συμβεί στην πρώτη συνάντηση, αλλά θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο εάν συμβεί,” δήλωσε ο ίδιος.

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Τζον Κόρνιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις "υποθέτω το λιγότερο, ως προς τις κυρώσεις. Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης, ελπίζοντας για ένα επιτυχές αποτέλεσμα,” τόνισε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν είναι τόσο αρνητικοί ως προς τον εκ των προτέρων προσδιορισμό των προϋποθέσεων μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ συμμετείχε μαζί με άλλους έξι Δημοκρατικούς στην συγγραφή επιστολής προς τον πρόεδρο Τραμπ, προδιαγράφοντας πέντε βασικές προδιαγραφές: "την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση” όλων των χημικών, βιολογικών, όπως επίσης και των πυρηνικών όπλων από την Βόρεια Κορέα, τον μη αναστρέψιμο τερματισμό στις δοκιμές, αλλά και την έρευνα, στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος, την επιβολή περιορισμών αναφορικά με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, την θεσμοθέτηση ελέγχων κι επιθεωρήσεων, αλλά και την διασφάλιση του μόνιμου χαρακτήρα όλων των παραπάνω προϋποθέσεων.

Από τότε που ο Λευκός Οίκος άρχισε να συζητάει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, οι Δημοκρατικοί έχουν προσφέρει ευρεία υποστήριξη στο επίπεδο της διπλωματίας.

Από την άλλη μεριά, έχουν καταστήσει σαφές προς τον πρόεδρο ότι οι απαιτήσεις τους θα είναι υψηλές, προκειμένου μία συμφωνία με την Βόρεια Κορέα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

"Εάν η συμφωνία δεν τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε, ο πρόεδρος δεν πρέπει να περιμένει την υποστήριξη των Δημοκρατικών στην Γερουσία, στην περίπτωση που προσπαθήσει να καταργήσει τις κυρώσεις,” στην Βόρεια Κορέα, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Σούμερ. Ο ίδιος, πρόσθεσε αργότερα, ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ φέρει μία συμφωνία στην οποία θα επιχειρείται άρση των κυρώσεων χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις αποπυρηνικοποίησης, τότε, "ελπίζουμε” ότι και οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να βρεθούν απέναντι στον πρόεδρο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ακύρωση της εφαρμογής "ουσιαστικών κυρώσεων” εκτός κι αν "η Βόρεια Κορέα αποπυρηνικοποιηθεί.”

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ προσέφερε την δική του συμβουλή προς τον πρόεδρο Τραμπ, προειδοποιώντας τον "να μην ερωτευτεί την συμφωνία” χάνοντας την ρεαλιστική εικόνα των εξελίξεων.

Σε μία προσπάθεια διασφάλισης του εποπτικού ρόλου του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να συμπεριλάβει τους κοινοβουλευτικούς σε όλη την διαδικασία, μέσω της παροχής "συχνών και ουσιαστικών ενημερώσεων.” Οι ενημερώσεις αυτές μπορούν να γίνουν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και στην Ομάδα Εργασίας για την Εθνική Ασφάλεια (National Security Working Group). Πρόκειται για ένα δικομματικό φόρουμ που συγκροτήθηκε πριν από 30 χρόνια, εξετάζοντας ζητήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των όπλων, τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, αλλά κι άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο ίδιος, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η διάσκεψη που θα γίνει στην Σιγκαπούρη, θα αποτελέσει την αρχή των συζητήσεων για την Βόρεια Κορέα.

Ο Κόρκερ επεσήμανε ότι ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο άφησε να εννοηθεί ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί θα ήταν μία συμφωνία υπό το πλαίσιο διεθνούς συνθήκης, ώστε να είναι δυνατή η επικύρωσή της από την Γερουσία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να υποβάλλει την διεθνή συμφωνία για το Ιράν (2015) στο πλαίσιο έγκρισής της από την Γερουσία και υπό την μορφή διεθνούς συνθήκης, παρά το γεγονός ότι μία δικομματική νομοθετική πρωτοβουλία επέτρεπε στα μέλη της Γερουσίας να επεξεργαστούν το πλαίσιο της αναφερόμενης συμφωνίας.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα επιδιώξουν ένα ουσιαστικό επίπεδο εποπτείας, ενώ οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στις προϋποθέσεις που θέτουν, καθώς στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ένα ρεαλιστικό επίπεδο εκπλήρωσης, τότε, "υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμίσουν τις δικές τους θέσεις,” τονίζει η Σουζάν Ντιμάτζιο υψηλόβαθμη ερευνήτρια στην δεξαμενή σκέψης New America, που επεξεργάζεται ζητήματα σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Βόρεια Κορέα.

Αν σου άρεσε κάνε