magiorka

Τουρισμός: Τρελάθηκαν στη Μαγιόρκα και βάζουν «πλαφόν» στις θέσεις φιλοξενίας

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/08/17, 08:56
Τρελάθηκαν (!) οι τοπικές κοινωνίες στην Ισπανία με το ρεκόρ της τουριστικής κίνησης. Όχι όμως με την καλή έννοια… Η υπερπροσφορά από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οδηγεί σε… πρόστιμα στη Μαγιόρκα, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τάξη. Πώς; Με πλαφόν στις θέσεις φιλοξενίας.

Ο νέος νόμος της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων για τον Τουρισμό ετέθη σε εφαρμογή από χθες και προβλέπει «πλαφόν» στις θέσεις φιλοξενίας των παραθεριστών.

Ειδικότερα, το όριο καθορίστηκε στις 623.624 θέσεις φιλοξενίας, η πλειονότητα των οποίων (435.707) βρίσκονται στη Μαγιόρκα και πάνω από τις μισές προσφέρονται από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση της Μαγιόρκας θα επιβάλλει πρόστιμα έως και 400.000 ευρώ σε όλους εκείνους τους διαφημιστικούς και τουριστικούς ιστότοπους, που δεν θα αποσύρουν από τις αναρτήσεις τους τις προσφορές δωματίων, τα οποία δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Ο υπεύθυνος Τουρισμού της κυβέρνησης Μπιέλ Μπαρσελό, θεωρεί πως το μέτρο «θα βάλει τάξη» σε έναν τομέα, που έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα λειτουργίας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανεξέλεγκτης προσφοράς, που έχει οδηγήσει σε μία μαζική εισροή επισκεπτών με τα συνεπακόλουθα προβλήματα (και στις Βαλεαρίδες έχουν παρουσιασθεί κρούσματα βίαιης αντίδρασης κατά των τουριστών στους οικιστικούς ιστούς).

Παρόλο που φέτος, το ανώτατο όριο καθορίστηκε πάνω από τις 600.000 θέσεις φιλοξενίας, στόχος της αυτόνομης κυβέρνησης είναι να μειώσει μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερο τον αριθμός τους, τονίζει ο ίδιος, μιλώντας και για μείωση 120.000 θέσεων φιλοξενίας στα επόμενα χρόνια.

Ο νέος νόμος, που από χθες ισχύει σε όλο το συγκρότημα των Βαλεαρίδων Νήσων, καθιστά παράνομα όλα τα δωμάτια και διαμερίσματα που έως σήμερα λειτουργούσαν παράτυπα και πρόσφεραν σύντομη παραμονή σε τουρίστες, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την φιλοξενία παραθεριστών ή να είναι δηλωμένα.

Με τη νέα νομοθεσία όχι μόνον απαγορεύεται η ενοικίαση δωματίων και διαμερισμάτων, ή κατοικιών ακόμη, σε παραθεριστές, αλλά επίσης απαγορεύεται και η διαφήμισή τους μέσω ειδικευμένων ιστοτόπων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων που θα θελήσουν να τα ενοικιάσουν θα έχουν τη δαμόκλεια σπάθη ενός προστίμου έως 40.000 ευρώ να επικρεμάται πάνω από την κεφαλή τους εάν το πράξουν.

Οι δε ειδικευμένοι ιστότοποι –όπως το Airbnb, ή το Homeaway—κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 400.000 ευρώ εάν φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους διαφημιστικές αναρτήσεις τέτοιων χώρων. Βάσει του νόμου είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσθέτουν, σε ορατό σημείο, σε αυτές τις αναρτήσεις και τον αριθμό αδείας λειτουργίας τους.

Η τοπική κυβέρνηση έδωσε διορία 15 ημερών στις επιχειρήσεις αυτές για να συμμορφωθούν προς του νέους κανονισμούς και να αποσύρουν από τις ιστοσελίδες τους τις διαφημίσεις παράτυπων χώρων φιλοξενίας. Η προηγούμενη εκστρατεία της αυτόνομης κυβέρνησης, τον Απρίλιο, για τον εντοπισμό των αδήλωτων χώρων φιλοξενίας είχε καταλήξει σε οκτώ τέτοιες επιχειρήσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 220.000 ευρώ, όπως τόνισε η ΓΓ Τουρισμού Πιλάρ Καρμπονέλ.

Με τη νέα νομοθεσία, οι Βαλεαρίδες προβλέπουν επίσης την αύξηση του αριθμού των ελεγκτών που θα ελέγχουν τις παράνομες ενοικιάσεις χώρων φιλοξενίας. Παράλληλα, ορίζεται ένα μορατόριουμ ενός χρόνου, εντός του οποίου θα εξετασθούν οι διάφορες αιτήσεις για έκδοση νέων αδειών, που πλέον έχουν σταματήσει.

Από την πλευρά της, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία των Βαλεαρίδων «πολύπλοκη και μπερδεμένη» και κάλεσε την τοπική κυβέρνηση να εμπνευσθεί από το παράδειγμα άλλων πόλεων «που εφάρμοσαν πιο σαφείς και απλούς νόμους». Η εταιρεία καταγγέλλει την κυβέρνηση πως με τη νέα νομοθεσία δεν διαχωρίζει τις απλές οικογένειες κατοίκων «που απλώς μοιράζονται το σπίτι τους για κάποιες βραδιές», από τους πραγματικούς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb , ο τυπικός Αμφιτρύων των Βαλεαρίδων κέρδισε κατά μέσο όρο 6.300 ευρώ «παραχωρώντας τον χώρο του» στουςπαραθεριστές για περίπου 40 βραδιές τον χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε