Νέα δραματική προειδοποίηση Γέλεν για στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ

Νέα δραματική προειδοποίηση Γέλεν για στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:06 Δημιουργία 21/05/23, 19:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου ώστε η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. Και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου όντας σε θέση να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Ανέφερα στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) ότι προβλέπουμε ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας από τις αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμησή της δεν έχει αλλάξει.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο Λευκός Οίκος και η αντιπολίτευση δίνουν μάχη με τον χρόνο για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγει τη στάση πληρωμών η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όμως σήμερα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή οι δύο πλευρές διαφωνούν για τις περικοπές που απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G7, πρόκειται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ (…) δεν πρέπει να αμφισβητείται». Η Γέλεν ωστόσο εκτίμησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω της νομικής αβεβαιότητας αλλά και του περιορισμένου χρόνου που διαθέτει η κυβέρνηση. «Αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς», επανέλαβε.

Αν σου άρεσε κάνε