Μπορούν να δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα στην ΕΕ γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής»

Μπορούν να δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα στην ΕΕ γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:55 Δημιουργία 20/04/23, 13:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η γνωμοδότησή του αφορά υπόθεση που παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο από δικαστήριο της Βουλγαρίας, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε γυναίκα κουρδικής καταγωγής η οποία δηλώνει ότι κινδυνεύει να υποστεί βία αν επιστρέψει στην Τουρκία.

Η γυναίκα παντρεύτηκε δια της βίας και έπειτα από σειρά περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και απειλών από τον σύζυγο και άλλα μέλη της οικογενείας της έφυγε από το σπίτι της και κατέληξε στην Βουλγαρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διεθνής προστασία που προβλέπεται για τους πρόσφυγες μπορεί να δοθεί σε ένα άτομο που είναι εκτεθειμένο στην βία επειδή ανήκει σε μία «συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα» και οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους, μπορούν να θεωρηθούν τέτοιου είδους ομάδα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στην υπόθεση Ζαν-Ρισάρ ντε λα Τουρ.

Κατά συνέπεια, οι βουλγαρικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά αν υπάρχει απευθείας σχέση ανάμεσα στους κινδύνους που διατρέχει η γυναίκα στην Τουρκία και το φύλο της, επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας.

Η γνωμοδοτήσεις αυτές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνήθως τις ακολουθεί για την τελική του απόφαση που αναμένεται εντός αρκετών εβδομάδων.

Αν σου άρεσε κάνε