Το Ocean Viking διέσωσε 92 μετανάστες από βέβαιο πνιγμό στ' ανοιχτά της Λιβύης

Το Ocean Viking διέσωσε 92 μετανάστες από βέβαιο πνιγμό στ' ανοιχτά της Λιβύης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:10 Δημιουργία 02/04/23, 12:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο που μισθώνει η οργάνωση SOS Méditerranée με έδρα στη Μασσαλία, διέσωσε ακόμα 92 μετανάστες που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο στα παγωμένα νερά της Μεσογείου.

Όπως ανακοίνωσε η SOS Méditerranée οι 92 μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε φουσκωτή βάρκα που ήταν «παραφορτωμένη» κι είχε αρχίσει να «ξεφουσκώνει», στα ανοικτά της Λιβύης. Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν ήταν «εννέα γυναίκες και περίπου 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι», πρόσθεσε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

Οι επιζήσαντες, στην πλειονότητά τους «εξαντλημένοι», είχαν σε κάποιες περιπτώσεις «χημικά εγκαύματα από καύσιμα» και «τραύματα», διευκρίνισε. Τους προσέφεραν φροντίδες μέλη της SOS Méditerranée και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.

Ορισμένοι, που ήταν υπερβολικά αδύναμοι, χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο και το πλήρωμα του πλοίου τους τύλιξε με κουβέρτες για να τους ζεστάνει.

Η οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης γνωστοποίησε αργότερα χθες το απόγευμα πως οι ιταλικές αρχές της υπέδειξαν το Σαλέρνο (δυτικά) ως «ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση». Ο λιμένας αυτός απέχει 450 ναυτικά μίλια (833 χιλιόμετρα) από το σημείο όπου βρίσκεται το Ocean Viking.

«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επιδείνωση, φοβόμαστε ότι το παρατεταμένο ταξίδι θα βλάψει τους διασωθέντες που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση», υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κατήγγειλαν πως η ιταλική κυβέρνηση της άκρας δεξιάς κάνει συστηματική προσπάθεια να παρεμβάλλονται προσκόμματα στην προσφορά «βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν» στη θάλασσα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.

Επισήμαναν ιδίως τις συνέπειες διατάγματος που υποχρεώνει τα πλοία τους να κατευθύνεται «αμέσως» έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι της Ιταλίας, καθώς και του ότι τους υποδεικνύονται πλέον πάντοτε μακρινά λιμάνια: έτσι μειώνεται η δυνατότητά τους να προσφέρουν βοήθεια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι πιο πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 μετανάστες.

Αν σου άρεσε κάνε