Διάγγελμα Μπάιντεν για τη νέα κρίση: «Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

Διάγγελμα Μπάιντεν για τη νέα κρίση: «Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:30 Δημιουργία 13/03/23, 16:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έκτακτο διάγγελμα προς το έθνος απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αφορμή την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

«Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να «ανασάνουν πιο εύκολα ξέροντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν και συνέχισε λέγοντας: «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε.

Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να αναπνεύσουν ευκολότερα γνωρίζοντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς υπήρξε παρέμβαση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ύστερα από τις χρεοκοπίες δύο μεγάλων τραπεζών.

«Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται, εν γνώσει τους πήραν ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους: έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Στην κυβέρνησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι όλοι οι καταθέτες στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους τη Δευτέρα το πρωί, με τα κεφάλαια να προέρχονται από ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί από τις τράπεζες της χώρας και από την πώληση των περιουσιακών στοιχεία των τραπεζών, όχι από τους φορολογούμενους.

«Δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι», επανέλαβε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε, ακόμα, την αναγκαιότητα καταγραφής πλήρους αναφοράς για το τι ακριβώς συνέβη επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν για την κατάρρευση των δύο τραπεζών.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης: «Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να καταστήσουν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας. Κι αυτό για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις».

Αν σου άρεσε κάνε