Σανίδα σωτηρίας στον όμιλο Adani από Ινδό δισεκατομμυριούχο

Σανίδα σωτηρίας στον όμιλο Adani από Ινδό δισεκατομμυριούχο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:53 Δημιουργία 03/03/23, 19:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ράλι κατέγραψαν οι μετοχές του Ομίλου Adani, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις εταιρείες του Ινδού δισεκατομμυριούχου, Γκουατάμ Αντάνι, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στο «μάτι» του κυκλώνα.

Αφορμή είχε αποτελέσει το μεγάλο σορτάρισμα μιας αμερικανικής ερευνητικής επενδυτικής εταιρείας, της Hindenburg Researc, η οποία υποστήριζε ότι ο Γκουατάμ Αντάνι επιδίδεται σε εκτεταμένη χειραγώγηση και εμπλέκεται σε λογιστικές απάτες.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στις μετοχές του μεγιστάνα (έχασαν έως και τα 2/3 της αξίας τους), ο οποίος είδε την περιουσία του να περιορίζεται αισθητά, «πέφτοντας» από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Όλα άλλαξα, όμως, όταν ο Ραγίβ Τζέιν της GQG Partners έσπευσε να αγοράσει εκατομμύρια μετοχές σε τέσσερις από τις εταιρείες της οικογένειας Αντάνι, δαπανώντας το ποσό του 1,9 δισ. δολαρίων. Αποτέλεσμα ήταν ο Όμιλος Adani να ανακτήσει περίπου 18 δισ. δολάρια από τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες.

Πρόκειται για την πρώτη χείρα βοηθείας που παρέχεται στον Όμιλο του Ινδού μεγιστάνα, ο οποίος επί σειρά εβδομάδων προσπαθούσε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς της Hindenburg και να αποκαταστήσει την εικόνα των εταιρειών του.

Γεννηθείς στην Ινδία, ο Τζέιν έχει χαρακτηριστεί ως σταρ των αναδυόμενων αγορών, ιδίως για όσο διάστημα εργαζόταν στην ελβετική Vontobel Asset Management. Στη συνέχεια ίδρυσε την GQG, χτίζοντας μια επενδυτική «μηχανή» των 88 δισ. δολαρίων, η οποία έχει τοποθετήσεις σε μια σειρά κλάδων, όπως το πετρέλαιο, ο καπνός και οι τράπεζες.

Οι 10 εισηγμένες εταιρείας του Αντάνι, μέχρι τη σανίδα σωτηρίας του Τζέιν, είχαν χάσει συνδυαστικά 153 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 της αξίας τους. Ωστόσο, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, κατάφεραν να ανακτήσουν 18 δισ. δολάρια.

Ενδεικτικά, η «ναυαρχίδα» Adani Enterprises εκτοξεύθηκε την Παρασκευή κατά 17% και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Φεβρουάριου. H Adani Ports, παράλληλα, σκαρφάλωσε κατά σχεδόν 10%, εμφανίζοντας τα ισχυρότερα ημερήσια κέρδη από τον Απρίλιο του 2021.

Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές των εταιρειών εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 46% σε σχέση με τις 24 Ιανουαρίου, με την Adani Total Gas να διατηρεί μια απόσταση της τάξης του 80%.

Για την ιστορία, η QGQ αγόρασε μερίδιο 4% στην Adani Ports, 3,5% στην Adani Green Energy, 2,5% στην Adani Transmission και 3,3% στην Adani Enterprises.

Αν σου άρεσε κάνε