Αναταραχή, απεργίες και συγκεντρώσεις στη Γαλλία για το ασφαλιστικό του Μακρόν

Αναταραχή, απεργίες και συγκεντρώσεις στη Γαλλία για το ασφαλιστικό του Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:36 Δημιουργία 16/02/23, 21:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για πέμπτη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας διοργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 χρόνια.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν λιγότερο πολυπληθείς από τις προηγούμενες, με το αριστερό συνδικάτο CGT να εκτιμά ότι στο Παρίσι διαδήλωσαν περίπου 300.000 άτομα και τις αστυνομικές αρχές να κατεβάζουν τον αριθμό στα 37.000 άτομα. Ωστόσο όλα δείχνουν πως το επόμενο ραντεβού θα είναι το κρισιμότερο, αφού τα εργατικά συνδικάτα έχουν αφήσει να εννοηθεί πως αν η κυβέρνηση έως τις 7 Μαρτίου δεν έχει αποσύρει το νομοσχέδιό της, τότε η Γαλλία θα παραλύσει από γενικές απεργίες.

Στο μεταξύ η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί στο κοινοβουλευτικό επίπεδο όπου με βάση τα όσα έχουν προγραμματιστεί η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση θα περατωθεί αύριο το βράδυ και θα συνεχιστεί στη Γερουσία. Η κυβέρνηση προσδοκά πως αν το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο δεν είναι από θέση αρχής αντίθετο με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υπερψηφίσει το νομοσχέδιό της τότε μπορεί να επιτύχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκρισή του. Από την άλλη, το μεγαλύτερο τμήμα της αριστερής αντιπολίτευσης ακολουθεί την τακτική της παρακώλυσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καταθέτοντας χιλιάδες τροπολογίες. Με την τακτική αυτή διαφώνησε ωστόσο το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα το οποίο απέσυρε τις δικές του τροπολογίες, προκαλώντας την ενόχληση του ηγέτη του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόσυρση των τροπολογιών «ακατανόητη».

Αν σου άρεσε κάνε