Οι επτά πληγές του Φαραώ στα ερείπια των σεισμών  - Ανω των 35.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Οι επτά πληγές του Φαραώ στα ερείπια των σεισμών - Ανω των 35.000 οι νεκροί στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 00:00 Δημιουργία 14/02/23, 22:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εικόνες Αποκάλυψης... Ελπίδα αλλά και απόγνωση! Χαμόγελα για τα θαύματα αλλά και οργή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Μια εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, στα ερείπια συνυπάρχουν η ζωή και ο θάνατος.

Την απόλυτη καταστροφή, τον ανθρώπινο πόνο και την οδύνη στις περιοχές που έπληξε ο Εγκέλαδος, έρχονται να τις συνοδεύσουν ο φόβος των μολύνσεων από σοβαρές ασθένειες που είναι προ των πυλών και απειλούν τους σεισμόπληκτους

Η Τουρκάλα ειδική επιστήμονας, Φιρντέβς Ακσόι, μιλώντας σε τουρκικά μέσα, προειδοποίησε για τις ασθένειες που αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα στις κατεστραμμένες από τους σεισμούς περιοχές. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα νερά όπου η υγιεινή επιδεινώνεται» ανέφερε και πρόσθεσε «...μετά τους σεισμούς και τις φυσικές καταστροφές, βλέπουμε περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, ιδίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε νερό, της υποβάθμισης των υγιεινών περιβαλλόντων όπως οι τουαλέτες και της ανάμειξης του νερού με τις αποχετεύσεις», σημείωσε.

Τέτανος και τρωκτικά

Η Δρ. Ακσόι τόνισε ότι μπορεί να εμφανιστούν δερματικές μολύνσεις, ειδικά σε όσους βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. και συμπλήρωσε πως «αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο τετάνου λόγω τραυματισμού, επομένως πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα με εμβόλιο τετάνου. Επειδή ο τέτανος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια».

Η Τουρκάλα καθηγήτρια ειδική στα λοιμώδη νοσήματα και την κλινική μικροβιολογία υπογράμμισε πως μία από τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες του σεισμού είναι η αύξηση των τρωκτικών «τόσο λόγω της αλλοιωμένης τροφής όσο και της υποβάθμισης των υποδομών των αποχετεύσεων».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ενδέχεται οι πολίτες να αντιμετωπίσουμε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις όπως το πνευμονικό σύνδρομο (HPS), το οποίο είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τα τρωκτικά (ιός Hanta).

«Ο σεισμός είχε ισχύ ατομικής βόμβας»

Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. Ταυτόχρονα, ο απολογισμός από τον σεισμό στη Συρία έχει φθάσει τους 5.714 νεκρούς, που συνολικά ανεβάζει τον αριθμό στις δύο χώρες στις 41.132 νεκρούς.

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτήρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Θαύματα στα χαλάσματα

Την Τρίτη (14/2) διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα χαλάσματα κτηρίων στην επαρχία Χατάι, σχεδόν 208 ώρες μέσα στα χαλάσματα. Συγκεκριμένα, ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή.

Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, Ουκρανοί διασώστες έβγαλαν γυναίκα από τα χαλάσματα μετά από 205 ώρες, οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό που άφησε πίσω του περισσότερους από 41.000 νεκρούς και κατεστραμμένες ολόκληρες πόλεις και στις δύο χώρες.

Μια εβδομάδα και μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που βγαίνουν ζωντανοί από τα συντρίμμια μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Όσο περνούν οι ώρες, οι διασώσεις από τα σωστικά συνεργεία μειώνονται δραματικά, ενώ αυξάνονται οι ανασύρσεις πτωμάτων. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μέχρι και για διπλασιασμό τους.

Εξάλλου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000. Ο 18χρονος Μουχαμέντ Καφέρ διασώθηκε από τα ερείπια κτηρίου στη νότια Τουρκία και είναι ο τρίτος άνθρωπος που διασώζεται σήμερα το πρωί περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, μετέδωσε το CNN Türk.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν δίκτυα ενημέρωσης έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν με φορείο τον Καφέρ, με μάσκα οξυγόνου και έναν διασώστη να κρατάει τον ορό που του είχαν βάλει, από τα ερείπια κτηρίου, που είχε καταρρεύσει, σε ασθενοφόρο. Ο Καφέρ φαίνεται να μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλά του καθώς μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.

Λίγο νωρίτερα οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στην γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ, ο οποίος διασώθηκε ακριβώς έπειτα από αυτόν, σχεδόν 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

Σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμοί

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εικόνα από ισοπεδωμένες πόλεις, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενους στα χαλάσματα, τον αμέτρητο ανθρώπινο πόνο έρχονται να επιδεινώσουν και κάποια περιστατικά κτηνωδίας.

Σαν να μην έφταναν τα περιστατικά λεηλασιών και πλιάτσικο στις περιοχές που επλήγησαν, κάποιοι αναίσχυντοι πήγαν την αποκτήνωση σε άλλο επίπεδο, καθώς αυτό που συνέβη στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) δεν το χωράει ανθρώπου νους, αφού έγιναν συλλήψεις ακόμα και για σεξουαλική επίθεση και βιασμό!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Haberturk, η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις με τις κατηγορίες, της λεηλασίας (πλιάτσικο), της κλοπής και της σεξουαλικής επίθεσης. Οι συλληφθέντες πρώτα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για υγειονομικό έλεγχο και μετά στη φυλακή.

Έξω από το νοσοκομείο ωστόσο, με την οργή να ξεχειλίζει, λίγο έλειψε να τους λιντσάρουν αγανακτισμένοι πολίτες, με τα χειρότερα να αποφεύγονται χάρη στην ισχυρή αστυνομική επιχείρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έξι φυλακίστηκαν ενώ ο ένας αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με την αστυνομία της Αλεξανδρέττας τα συγκεκριμένα άτομα λεηλατούσαν επιχειρήσεις, επιτέθηκαν σεξουαλικά σε θύματα του σεισμού και έκλεβαν.

Αν σου άρεσε κάνε