Ζωή, θάνατος και δάκρυα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού - Η ΕΜΑΚ έσωσε ένα κοριτσάκι

Ζωή, θάνατος και δάκρυα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού - Η ΕΜΑΚ έσωσε ένα κοριτσάκι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:06 Δημιουργία 07/02/23, 16:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ζωντανό απεγκλώβισε από τα συντρίμμια η ελληνική ΕΜΑΚ ένα 6χρονο κοριτσάκι, σε μια από τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις των Ελλήνων διασωστών στην πόλη της Αλεξανδρέτας, στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας που χτυπήθηκε από τον φονικό σεισμό.

Νωρίτερα, η μικρή Φατμέ απεγκλωβίστηκε δυστυχώς νεκρή.

Η κάμερα της ΕΡΤ που μεταδίδει ζωντανά την επιχείρηση της ελληνικής ΕΜΑΚ νωρίτερα κατέγραψε τη στιγμή που ο Ελληνας επικεφαλής διασώστης είπε «θα ξαναμπώ πάλι μέσα». Λίγη ώρα αργότερα απεγκλωβίστηκε το παιδί.

Τη στιγμή που το 6χρονο κοριτσάκι βγαίνει από τα συντρίμμια, οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα, ενώ οι διασώστες ξεσπούν σε κλάματα από την συγκίνηση.

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού

Ο τραγικός απολογισμός

Την ίδια ώρα όλο και ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 3549, ενώ υπάρχουν και πάνω από 22.000 τραυματίες.

Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε κάνει λόγο για 3.419 νεκρούς στην Τουρκία, με το συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία να υπερβαίνουν κατά πολύ τους 5.000.

«Η μεγαλύτερη παρηγοριά μας είναι ότι έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια περίπου 8.000 συμπολίτες μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες που επλήγησαν από το σεισμό. «Θα διαρκέσει για 3 μήνες», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, αλλά και στη γεωγραφία μας και στον κόσμο. Η κυβέρνησή μας με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς, το προσωπικό, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της, έχει αρχίσει να εργάζεται στις περιοχές με πνεύμα κινητοποίησης από την πρώτη στιγμή του σεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που επεκτάθηκε στις 10 επαρχίες μας, δώσαμε εντολή στο εξειδικευμένο προσωπικό και τα οχήματά μας από όλη τη χώρα να μετακινηθούν αμέσως στην περιοχή. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες, οι ομάδες μας αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για να φτάσουν στην περιοχή της καταστροφής και να συμμετάσχουν στις εργασίες. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από μεγάλο αριθμό μετασεισμών σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά επηρεάζουν επίσης αρνητικά τις εργασίες. Ανεξάρτητα από τη δυσκολία των συνθηκών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με γοργούς ρυθμούς, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της πολιτείας μας, με τη στήριξη των πολιτών και των εθελοντών μας»

«Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν οικονομικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής: «Προσκαλώ τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο που επιθυμεί να θεραπεύσει τις πληγές από τους σεισμούς να προχωρήσουν σε δωρεές στον AFAD (Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών).
Δεν θα χρεωθεί καμία χρέωση για μεταφορές που γίνονται σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και συναλλάγματος της AFAD, μέσω όλων των μεγάλων τραπεζών και εταιρειών της χώρας μας», είπε ο κ. Ερντογάν.

Αν σου άρεσε κάνε