Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση του διμερούς, στρατηγικού διαλόγου -- εξήρε τις σχέσεις της Μόσχας με την Κίνα

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση του διμερούς, στρατηγικού διαλόγου -- εξήρε τις σχέσεις της Μόσχας με την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:55 Δημιουργία 18/01/23, 12:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ επρόκειτο να συναντηθούν στο Κάιρο τον Νοέμβριο για να συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συμφωνίας New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, προτού οι συνομιλίες ακυρωθούν την τελευταία στιγμή.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνείται να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα σχετικά με «τη στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του σήμερα ο Λαβρόφ επεσήμανε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για την έναρξη μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, αφού απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αναφορές για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παράλληλα ο Λαβρόφ χαιρέτισε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Μόσχας με το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι αποτελούν ένδειξη της νέας στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί τρόπους για να εξοργίσει την Κίνα σε σειρά θεμάτων, όπως το Θιβέτ και η Ταϊβάν. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα είναι πολύ ισχυρή για να μπορούν μόνες τους οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και για τον λόγο αυτό η Ουάσινγκτον έχει αναγκαστεί να «κινητοποιήσει» τη Δύση ώστε να στηρίξει την αντικινεζική της ατζέντα.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για τις λέξεις του 2022, ο Λαβρόφ απάντησε ότι η πιο τραγική ήταν η λέξη «πόλεμος», ενώ η λέξη «νίκη» είναι αυτή που τον ενθαρρύνει περισσότερο.

Αν σου άρεσε κάνε