Ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε στα παιδιά του περιουσία 4 δισ. δολαρίων λίγο πριν από την εισβολή

Ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε στα παιδιά του περιουσία 4 δισ. δολαρίων λίγο πριν από την εισβολή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:58 Δημιουργία 09/01/23, 17:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα παιδιά του μεταβίβασε τα περιουσιακά του στοιχεία ο μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian.

Πρόκειται για δέκα υπεράκτια καταπιστεύματα με περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στον Ρώσο ολιγάρχη και τροποποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με αρχεία που διέρρευσαν και αποκάλυψε η εφημερίδα.

Στα καταπιστεύματα αυτά υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ακινήτων, σούπερ γιοτ, ελικοπτέρων και ιδιωτικών αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι η Δύση τον Μάρτιο επέβαλε κυρώσεις στον μακροχρόνιο συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το καταπίστευμα των παιδιών του –στα περιουσιακά στοιχεία του οποίου συμπεριλαμβάνονται το superyacht Eclipse αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων και μετοχές σε ρωσικές εταιρείες– αυξήθηκε από 51% σε 100%, σύμφωνα με την έκθεση.

Εκτός από τα έξι γιοτ αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατέχει τουλάχιστον άλλα 10 γιοτ μέσω offshore, ανέφερε το Forbes, επικαλούμενο αρχεία που κοινοποιήθηκαν στο Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Το ανακάτεμα των περιουσιακών στοιχείων περιγράφεται λεπτομερώς σε χακαρισμένα αρχεία από την MeritServus, μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με έδρα την Κύπρο, η οποία επί δύο δεκαετίες διαχειριζόταν τα οικονομικά του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της MeritSevus, δεν απάντησε στα αιτήματα του «Guardian» για σχολιασμό, αλλά ανέφερε: «Η πρωταρχική ευθύνη ενός διαχειριστή είναι να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία ενός καταπιστεύματος».

Οι εταιρείες που ελέγχονται από τα καταπιστεύματα του Αμπράμοβιτς είχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021.

Η καθαρή περιουσία του ολιγάρχη έχει αυξηθεί κατά 72 εκατομμύρια δολάρια από πέρυσι, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, σε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμπράμοβιτς λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, μεταβίβασε την κυριότητα δύο ιδιωτικών αεροσκαφών αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα παιδιά του, ισχυρίστηκε ένας πράκτορας του FBI τον Ιούνιο.

Ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε επίσης να πουλήσει ένα ακίνητο 15 ημέρες πριν από την εισβολή, αλλά τον σταμάτησαν οι πορτογαλικές αρχές. Τρεις μήνες μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, ο δισεκατομμυριούχος πούλησε την Τσέλσι έναντι 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε