Η Κομισιόν ζητάει ενισχυμένη επιτήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την έξαρση στην Κίνα

Η Κομισιόν ζητάει ενισχυμένη επιτήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την έξαρση στην Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:48 Δημιουργία 30/12/22, 16:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τις διαδικασίες που ακολουθούν για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων Covid-19 καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα.

«Αν εμφανισθεί μία νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV2 -είτε στην Κίνα είτε στην ΕΕ- θα πρέπει να την εντοπίσουμε νωρίς για να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε γρήγορα», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε χθεσινή επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα αναφορικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις κρουσμάτων Covid-19 εκεί» και τον πιθανό αντίκτυπο της ταξιδιωτικής κίνησης από την Κίνα προς την ΕΕ καθώς η κυβέρνηση στο Πεκίνο χαλαρώνει από τις 8 Ιανουαρίου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, από την παραπάνω ημερομηνία δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα για όσους εισέρχονται στην Κίνα.

Ιταλία και Ισπανία απαιτούν τεστ

Η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες που αποτελούν βασικούς προορισμούς των Κινέζων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν την καθιέρωση υποχρεωτικών τεστ για τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα. Αιτία για το μέτρο αυτό ήταν η εκτίναξη των κρουσμάτων στη μεγάλη ασιατική χώρα μετά τη στροφή από την πολιτική της για μηδενική ανοχή στον κορονοϊό και την κατάργηση πολλών περιοριστικών μέτρων.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως ότι δεν βρέθηκαν άγνωστα στελέχη του κορονοϊού στα δείγματα που εξετάστηκαν στο Μιλάνο.

Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση στη Μαδρίτη πιέζει την ΕΕ να απαιτήσει από όσους έρχονται από την Κίνα να αποδεικνύουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Διαφωνεί το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υποστηρίζει ελέγχους και περιορισμούς των ταξιδιωτών με τις σημερινές συνθήκες, μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων αρχών Υγείας της ΕΕ.

Όπως ανέφερε το ECDC, οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της Covid-19, τα συστήματα υγείας της Ευρώπης είναι εξοπλισμένα για να χειριστούν το σημερινό κύμα κρουσμάτων και όλες μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν στα τεστ υπάρχουν ήδη στην ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος σημείωσε στην επιστολή της: «Θα ζητούσα να παραμείνουμε σε υψηλή εγρήγορση καθώς είναι λίγα τα επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία των τεστ στην Κίνα, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι γενικά χαμηλό και δεν υπάρχει απόφαση ισοτιμίας των κινεζικών πιστοποιητικών εμβολιασμών με τα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ».

Αν σου άρεσε κάνε