Ουκρανία: Πόλη-φάντασμα το Μπαχμούτ που πνίγεται στο αίμα - Μόλις λίγοι άμαχοι ζουν εκεί

Ουκρανία: Πόλη-φάντασμα το Μπαχμούτ που πνίγεται στο αίμα - Μόλις λίγοι άμαχοι ζουν εκεί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:45 Δημιουργία 28/12/22, 17:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Μόλις λίγοι άμαχοι» εξακολουθούν να ζουν πλέον στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Τώρα, έχουν απομείνει μόνο λίγοι άμαχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των αμάχων που βρίσκονται ακόμη σε αυτήν την πόλη.

Ρωσικές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί της οργάνωσης Wagner προσπαθούν από το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, να κατακτήσουν το Μπαχμούτ, με κόστος βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και σημαντικές καταστροφές.

«Δεν υπάρχει μέρος (στην πόλη) που να μην είναι καλυμμένο με αίμα. Δεν περνά ώρα χωρίς να αντηχεί ο φρικτός βρυχηθμός του πυροβολικού», είπε ο k. Ζελένσκι, συνοδεύοντας το μήνυμά του με αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν την έκταση των καταστροφών στην πόλη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Μπαχμούτ σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κατέγραψαν αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, καθώς η πόλη δεν έχει πλέον πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό.

Ο Ζελένσκι μετέβη εκεί στις 20 Δεκεμβρίου την παραμονή της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου παρέδωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο μια ουκρανική σημαία που του είχαν δώσει στρατιώτες στο μέτωπο.

Αν σου άρεσε κάνε