Τουρκία: Ενόχληση Ερντογάν για τη διεθνή κατακραυγή επί της καταδικαστικής απόφασης κατά Ιμάμογλου

Τουρκία: Ενόχληση Ερντογάν για τη διεθνή κατακραυγή επί της καταδικαστικής απόφασης κατά Ιμάμογλου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:56 Δημιουργία 21/12/22, 18:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την έντονη ενόχλησή του για τη διεθνή κατακραυγή αναφορικά με την την καταδικαστική απόφαση κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μίας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση (…) για να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κράτους.

Πάντως η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνή κατακραυγή.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» για την απόφαση, το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στην δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση.

Δήμαρχος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης

Να σημειωθεί ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη δημοτικός άρχων της Κωνσταντινούπολης σε δύο νικηφόρες ψηφοφορίες το 2019 απέναντι στον υποψήφιο του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται επίφοβος υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Κατηγορήθηκε για «εξύβριση» των μελών της εκλογικής επιτροπής. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «ηλίθιους» τα μέλη της επιτροπής που είχε φροντίσει να ακυρώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών που τον είχε αναδείξει νικητή, προκαλώντας επανάληψη της ψηφοφορίας και δίνοντας έτσι στον κ. Ιμάμογλου την ευκαιρία να διευρύνει την νίκη του κατά την επαναληπτική ψηφοφορία τρεις μήνες αργότερα.

Παρά την καταδίκη, ο 52χρονος δήμαρχος της τουρκικής μεγαλούπολης και μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορέσει να παραμείνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Αν σου άρεσε κάνε