Τα κέρδη που κατέγραψε το Κατάρ από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Τα κέρδη που κατέγραψε το Κατάρ από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:17 Δημιουργία 19/12/22, 21:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα οικονομικά και διπλωματικά κέρδη που απέφερε στο Κατάρ η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου αναφέρεται με σχετικό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Libération.

Η Liberation υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Ντόχα μέσα σε λίγες ημέρες για να υποστηρίξει την εθνική ομάδας της χώρας του τόσο στον ημιτελικό με το Καμερούν όσο και στον τελικό με την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί δύο φορές με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί.

Επισημαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε την «καλή οργάνωση» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι εκτός του κ. Μακρόν περίπου είκοσι αρχηγοί κρατών και αρκετές δεκάδες άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες και υπουργοί από όλες τις χώρες παρέλασαν από τη Ντόχα τον τελευταίο μήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αναφέρεται επίσης ότι η χειραψία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φατάχ Αλ Σίσι, υπό το βλέμμα και το χαμόγελο ικανποίησης του πρίγκιπα Ταμίμ, είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, αλλά και ότι η Ντόχα ανανέωσε τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων αραβικών χωρών που επέβαλαν αποκλεισμό στο εμιράτο μεταξύ 2017 και 2021.

Επισημαίνεται πως παρών στο Κατάρ ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Κογκρέσου, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για παράδοση όπλων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.

Κατά την γαλλική εφημερίδα η διπλωματική και εμπορική συγκομιδή του Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο για το εμιράτο, αφού του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διπλωματία του με «δολάρια φυσικού αερίου» στις Βρυξέλλες και αλλού.

Αν σου άρεσε κάνε