Bloomberg: Ο Μέσι σήκωσε το Μουντιάλ, η Αργεντινή «νίκησε» για λίγο φτώχεια και πληθωρισμό

Bloomberg: Ο Μέσι σήκωσε το Μουντιάλ, η Αργεντινή «νίκησε» για λίγο φτώχεια και πληθωρισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:16 Δημιουργία 19/12/22, 19:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

To τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που κατέκτησε η Αργεντινή αποτέλεσε «ανάσα» και σπάνια ευκαιρία για πανηγυρισμούς σε μια χώρα η οποία πλήττεται από τριψήφιο πληθωρισμό και περιδινίζεται στην οικονομική και την πολιτική αστάθεια.

Οι Αργεντίνοι οπαδοί γέμισαν τις πλατείες και τους δρόμους του Μπουένος Άιρες και άλλων πόλεων και χωριών της χώρας για να πανηγυρίσουν τη νίκη μετά από τον τελικό-θρίλερ ενάντια στη Γαλλία στα πέναλτι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί, πια, ένα ευχάριστο «διάλειμμα» από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες καθημερινά. Αποτέλεσε, επίσης, και την τελευταία ευκαιρία για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου Λιονέλ Μέσι να «σηκώσει την κούπα», ο οποίος πια παίρνει ισάξια τη θέση του δίπλα στον ποδοσφαιρικό θρύλο Ντιέγκο Μαραντόνα.

O ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα αποτελεί, πια, ιστορικό πρόβλημα, έχοντας ξεπεράσει το 100%. Αν και η ανεργία στη χώρα έχει μειωθεί, η αύξηση των μισθών των εργαζομένων παραμένει υπό το επίπεδο του πληθωρισμού και πολλοί Αργεντίνοι οδηγούνται στην φτωχοποίηση.

Δεδομένων των αναμενόμενων εκλογών το 2023, η οικονομία της χώρας ενδέχεται να περιδινιστεί σε μία νέα περίοδο μεταβλητότητας. Η Αργεντινή περνά ήδη μία δύσκολη κατάσταση λόγω της εξαιρετικά αυξημένης για την εποχή περιόδου ξηρασίας στην περιοχή η οποία έχει περιορίσει τις εξαγωγές της χώρας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 100% μέχρι το τέλος του 2023.

«Η νίκη στο Μουντιάλ ένωσε τη χώρα μας. Μπορεί να μη λύσει κάτι μόνιμα, αλλά τουλάχιστον χαίρομαι για το διάλειμμα που μας προσέφερε» τόνισε ο 41χρονος Αργεντινός οπαδός Εμιλιάνο Πιάνο σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Παρά τον πολιτικό διχασμό που βρίθει στη χώρα, προς το παρόν οι Αργεντίνοι κατέβηκαν μαζί στους δρόμους της πρωτεύουσας, χωρίς έγνοια για το «αύριο». Πανηγύριζαν, τόσο για τη νίκη στο Μουντιάλ αλλά και τη νίκη του «κοντού» Μέσι ο οποίος πια στέκεται «γίγαντας» στο πάνθεον της στρογγυλής θεάς. Όσο για τον διεθνή άσο και MVP της διοργάνωσης, υπογράμμισε πως δεν είναι έτοιμος να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα των albiceleste.

Αν σου άρεσε κάνε